Informationsbricka som visar att man behandlas med läkemedlet Waran.
Informationsbricka som visar att man behandlas med läkemedlet Waran.

Egen blodkoll kan införas till hösten

Snart kan Västra Götalandsregionen bli nästa sjukvårdsområde som erbjuder kostnadsfri självtestning för personer som äter blodförtunnande medicin. – Vi är positiva till ett sådant system – men behöver färdiga medicinska riktlinjer först, säger Karin Fröjd, medicinsk rådgivare i regionen.

ANNONS
|

Personer som äter blodförtunnande medicin, främst Waran, kan i dag testa sig själva med en egen mätare.

Med en sådan kan man hemifrån, i kontakt med sjukvården, dosera sin egen blodförtunnande medicin. På vissa håll i landet erbjuds patienter i dag mätutrustningen gratis/subventionerat.

Stockholm och Västerbotten var tidigt ute (Stockholm 2013) med att införa/erbjuda självtest för lämpliga personer, och fler landsting tittar på möjligheten att göra detsamma.

I Västra Götalandsregionen har ämnet varit på agendan under flera år. Motioner har skrivits och under hösten 2014 behandlades frågan som ett informationsärende av regionens hälso – och sjukvårdsutskott, HSU.

Därefter gav Ann Söderström, hälso-och sjukvårdsdirektören, sektorsrådet i laboriatoriemedicin i uppdrag att (under 2015) ta fram en regional medicinsk riktlinje angående självtestning – som förväntas vara klar vår/sommar 2016.

ANNONS

– Det pågår ett arbete med riktlinjer där man tittar på vilka patienter som skulle kunna vara aktuella för självtest – och hur man kan hantera frågan, säger Karin Fröjd, medicinsk rådgivare och enhetschef för koncernstab hälso- och sjukvård i Västra Götalandsregionen.

Hon ställer sig positiv till ett breddinförande av systemet, och menar att mycket pekar på att det blir just så.

– Vi ser klara fördelar med det, inte minst för patientens del, säger Karin Fröjd.

Hon vet att det finns en stor efterfrågan av ett sådant alternativ.

– Men vi är inte riktigt där än, det kan mycket väl behövas ett ekonomiskt stöd för en sådan riktlinje.

När den regionala medicinska riktlinjen väl är klar blir nästa steg att ta upp frågan till diskussion i program – och prioriteringsrådet i Västra Götalandsregionen, som tar ställning till om det ska göras en ekonomisk satsning.

– Sedan går frågan vidare till politikerna som fattar det avgörande beslutet, på vilket sätt, och när det i så fall ska genomföras. Om man beslutar sig för att införa systemet kan det mycket väl bli aktuellt redan till hösten, säger Karin Fröjd.

Och i slutet av 2015 kom ytterligare skäl som kan komma att vägas in.

ANNONS

En utvärdering, från Tandvårds- och läkemedelsverket (TLV), visar, bland annat, på en ekonomisk besparing på sikt (efter 18 månader), gällande patienter som behandlas med blodförtunnande medel och både testar sina värden och doserar sig själva (såkallad egenvård).

– Vi är väl medvetna om att den här utvärderingen är gjord, och det är bra. Vi kommer att använda oss av den som ett underlag i vår bedömning, säger Karin Fröjd.

I Västra Götalandregionen finns det uppskattningsvis cirka 30 000 personer som äter blodförtunnande medel, av dessa har cirka 50-100 patienter egen (självbekostad) mätutrustning i bostaden (en mätare kostar runt 6 000 kronor). Vid breddinförande uppskattas cirka 2 500-3 000 patienter vara aktuella för självtestning.

Källa: Karin Fröjd, Västra Götalandregionen

Redan 2007 konstaterade Statens beredning för medicinska utredningar, SBU, att egenvård vid warafarinbehandling (Waran) är minst lika säker som rutinsjukvård. Myndigheten kom även fram till att livskvalitén förbättras, då patienten inte behöver vara så bunden till sjukvården.

Källa: Vårdfokus

ANNONS