Google-teknik snart i Volvos bilar

Snart ska det gå att använda Android-appar i en Volvobil. Nu börjar Google och Volvo Cars samarbeta.

ANNONS
|

Volvo Cars inleder"ett nära samarbete" med teknikjätten Google. Bolagen ska tillsammans utveckla ett "infotainmentsystem med uppkopplad teknik baserat på Android", skriver Volvo Cars i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Därför talar Volvochefen på FN-möte

Hundratals nya appar och andra digitala tjänsterna ska lanseras i nya Volvomodeller inom två år, uppger biltillverkaren.

"Viktigt strategiskt steg"

– Samarbetet med Google är ett viktigt strategiskt steg. Googles plattform och tjänster förbättrar användarupplevelsen genom att det ger fler anpassningsmöjligheter samtidigt som Android erbjuder ökad flexibilitet ur utvecklarperspektiv, säger Henrik Green,chef för forskning och utveckling påVolvo Cars i pressmeddelandet.

Volvo poängterar också att samarbetet är ett tecken på den allt närmare relationen mellan fordons- och teknikindustrin i takt med att bilarblir allt mer uppkopplade.

ANNONS

Uppmärksammade samarbeten

Sedan tidigare har Volvo Cars samarbeten kring självkörande bilar medsamåkningstjänsten Uber och bilsäkerhetsföretaget Autoliv. Med de sistnämnda samäger de bolaget Zenuity, som ska utveckla teknik för automatiserad körning.

LÄS MER: Tuff konkurrens om första självkörande bilen

Google, och dess moderbolag Alphabet, arbetar också hårt för att ta fram teknik för självkörande bilar - och anses vara ett av de bolag som kommit längst i det arbetet.

– Min personliga åsikt är att Googles teknik är mycket avancerad, eftersom de har så mycket erfarenhet från flera olika fordon, under många år. Jag tycker de, hittills, är referenspunkten, benchmark, för tidig autonom körning, sade Thomas Form, chef för forskningsområdet Elektronik och fordon inom Volkswagenkoncernen, till GP nyligen.

ANNONS