Motorbranschen söker servicepersonal
Motorbranschen söker servicepersonal

Välbetalda jobben finns i glödhet bransch

Arbetslösheten låg på 6,5% vid den senaste mätningen i december 2016. Trots detta finns det branscher som har svårt att rekrytera. Bristen på personal fortsätter att öka inom motorbranschen i Västra Götaland. - Branschen erbjuder goda möjligheter till jobb för ungdomar, med både bra löner och fina villkor, säger Erik Brandt som driver ett företag i motorbranschen.

ANNONS
|

Det saknas mekaniker både till personbilar och lastbilar. Andra specialister som billackerare och bilplåtslagare är det också brist på. Motorbranschen går bra och rekryteringsbehovet är 5 procent högre i år jämfört med förra årets mätning. Nyrekryteringarna har ändå gått ner med 5 procent och det visar påsvårigheterna att hitta personal.Tempen på motorbranschen är mätningensom återkommer varje år för att undersöka rekryteringsbehoven. Drygt60% av de tillfrågade företagen uppger att de har problem med att hitta personal. Det är stor risk att det blir kris om detta inte vänder snart och de som arbetar i branschen pressas allt mer. Tekniken i bilar, lastbilar och maskiner blir allt mer avancerad och det medför högre krav på personalen, något som är positivt för lönebilden.

ANNONS

Svårigheter och möjligheter

– Att anställa ny personal är ofta en utmaning. Vi ser ett stort behov av kunniga medarbetare inom servicemarknaden. Vi kan erbjuda både traineeplatser och praktikplatser. Förlängda praktikplatser är nästan en nödvändighet eftersom gymnasieskolorna intehar råd att skaffa lastbilar att skruva på,säger Erik Brandt, VD Bröderna Brandt Lastvagnar AB.

– Vi har ett bra samarbete med Arbetsförmedlingen och vi kan hjälpa nyanlända till arbete, säger han vidare, samtidigt som han påpekar att de måste ha en grundutbildning med sig.

Bättre information

Statistik från skolverket visar att antalet elever som söker till gymnasieskolans fordons- och transportprogram har minskat med omkring 15 procent på nationell nivå sedan 2012. I den senaste Gymnasieutredningen föreslår man olika åtgärder för att ännu fler skall börja i gymnasiet och avsluta studierna.

– Årets undersökning visar tydligt att branschen erbjuder goda möjligheter till jobb för ungdomar, med både bra löner och fina villkor. En lastvagnstekniker i Västra Götalands län har exempelvis en snittlön på 30 921 kronor per månad. Mot bakgrund av branschens stora rekryteringsbehov är det ett problem att allt färre ungdomar väljer utbildningarna inom gymnasieskolans fordons- och transportprogram. Samtidigt visar en nyligen publicerad rapport från Skolverket att elever från fordons- och transportprogrammet har högst etableringsgrad, alltså lättast att få jobb på arbetsmarknaden blandalla gymnasieprogrammen. Utmaningen framöverär att minska matchningsproblematiken, säger Caj Luoma, chef Utbildning och Arbetsmarknad på Transportföretagen.

ANNONS

– Jag vet inte riktigt vad vi kan göra, men tror att det bland annat är en fråga om bättre information, dels om utvecklingsmöjligheter och om den miljö de skall jobba i. Om fler kände till att utbildningenleder till arbete, kanske fler sökte.

Det finns omkring 4500 företag med 63000 anställda inommotorbranschen så deär en viktig del av det svenska näringslivet och även för att andra branscher skall fungera. Sjunkande ungdomskullar är en del av problemet och under de närmsta åren kommer åldersavgångar att öka personalbehovet ännu mer. Branschen är mindre konjunkturkänsligänandra eftersom de har behov att fylla både i hög-och lågkonjunktur. Verksamheter finns både inom mindre företag med 1-10 anställda och det finns dessutom karriärmöjligheter i större företag.

Tempen på motorbranschen 2017 heter den årliga rapportsom tagits fram av Motorbranschens yrkesnämnder, MYN och LYN, som är två samarbetsorgan som representerar arbetsgivare och fackförbund

Antal arbetslösa i åldrarna 15-74 år, december 2016 : 337000, källa: SCB

ANNONS