World Economic Forum hyllar Sverige: "Slår andra länder på i princip allt"

"Om du är svensk borde du vara ganska stolt över dig själv just nu" Så inleder organisationen World Economic Forum en lång hyllning av Sveriges jämställdhet, företagskultur och goda rykte.

ANNONS
|

Nätverket,som engagerar stora delar av världens ekonomiska och politiska elit, listar nio punkter där Sverige är topprankade.

Bland annat lyfter World Economic Forum fram ett gott företagsklimat, och påpekar att Sverige toppade listan näraffärstidningen Forbes tidigare i år rankade länderna som det är bäst att göra affärer i.

Prisas för jämställdhet och innovation

"Jämför det med det ekonomiska kraftverket USA, som kommer på 23:e plats" skriver WorldEconomic Forum.

Nätverket prisar också svensk konkurrenskraft och listar kända varumärken som Volvo, H&M och Ikea. Den låga korruptionsnivån och jämställdheten mellan män och kvinnor lyfts också fram.

"Sverige kommer på fjärde plats i World Economic Forums "Global Gender Gap Indexför 2016 och har kommit över 81 procent av sina skillnader mellan könen. Landet har nyligen ökat såväl antalet kvinnliga lagstiftare somchefer ochhögre tjänstemän, samtidigt som det nu råder jämvikt mellan antalet kvinnliga och manliga ministrar" skriver reportern.

ANNONS

"Bra land att bli äldre i"

Dessutom är Sverige, enligt World Economic Forum, ett underbart land att bli äldre i - samtidigt som svenskarna hyllas för sina språkkunskaper ochinnovationsförmåga.

Det svenska passet lyfts också fram som ett av de mest "mäktiga" - med ett svenskt pass kan du komma in i 176 av 218 länder, enligt World Economic Forum.

Det slås bara av ett land - Tyskland, vars medborgare har tillgång till 177 länder.

"Bra land för familjer"

Sammantaget har Sverige också bäst rykte av alla länder, slår organisationen fast och hänvisar till Rep Traks årliga ranking.

"Sverige är ett bra land för familjer - med 16 månaders föräldraledighet och gratis förskola - samtidigt som deinvesterar i klimatvänliga boenden, har god ekonomisk tillväxt, är ett säkert land för kvinnor att vistas i, har en fri press och, sist men inte minst - är ett vackert land", skriver reportern.

Sverigebilden utomlands har diskuterats livligt den senaste tiden, inte minst efter att barnboksförfattareKaterina Janouch gett sin bild av landet i tjeckisk tv.

ANNONS