Öppettiderna på krogar och restauranger förlängs nu till klockan 22.30
Öppettiderna på krogar och restauranger förlängs nu till klockan 22.30 Bild: Stian Lysberg Solum

Elin Gustafsson: Har vi väntat såhär länge kan vi gott vänta lite till

Visst ska vi ut och fira – men inte så pass mycket att det återigen blir den sista festen, skriver Bohusläningens krönikör Elin Gustafsson.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är lördag, klockan är 20.30 och flera helgfirande kompisgäng strosar glatt runt på stadens gator; några sjunger högt tillsammans medan andra vinglar över trottoarkanten och brister ut i skratt. Det är människor i alla åldrar och det är svårt att urskilja om klockan faktiskt är 20.30 en lördag under en pågående pandemi – eller om den egentligen är 04.00 en helt vanlig sommarmorgon efter krogen.

Under det här annorlunda året har vi anpassat oss till mycket. I helgen var det extra tydligt då jag själv tog en promenad i stan runt 20-snåret och möttes av alla dessa människor som glatt var på väg hem från krogen, nästan som att jag glömt bort hur det faktiskt var innan pandemin bröt ut. Addera den första sommarvärmen på det och glädjen på gatorna gick att ta på.

ANNONS

Har vant mig vid att vakna utvilad på söndagarna

Det har gått över ett år sedan pandemin drabbade världen och sakta men säkert har restriktioner blivit vardag. Jag har vant mig vid att vakna hyfsat utvilad på söndagarna, eftersom utekvällarna slutat innan de tidigare ens hade börjat. Helt klart bra för hälsan, sömnen och allt det där, men också otroligt trist att vi under så lång tid inte har kunnat göra allt det som innan var så självklart.

Men kanske är det nu vinden vänder?

Regeringen har som bekant en plan: i fem steg ska man successivt öppna upp Sverige och den första delen träder i kraft i dag. Det innebär bland annat att öppettiderna på krogar och restauranger förlängs till klockan 22.30. Ja, det är sant, 22.30! Halv elva! Innan pandemin var ju förfesten knappt slut vid den här tiden! Helt ärligt började jag själv tröttna på de sena utekvällarna – men nu vill jag inget hellre än att gå ut igen, trängas, dansa, prata med nya människor och inte per automatik springa till första bästa handfat efter att man skakat någon ny bekantskap i hand.

LÄS MER:Smittskyddsläkaren inför studenten: ”Risk att ställa till ett riktigt elände”

Ett krogbesök är viktigt för många – men på olika sätt

Ett krogbesök kan låta obetydligt när det sätts i perspektiv till allt fruktansvärt som pandemin burit med sig, men samtidigt är det svårt att inte ömka för alla nyblivna 18-åringar som inte fått göra sin allra första utekväll på riktigt, studenterna som inte fått fira sitt sista år i skolan ordentligt – och framför allt alla krögare som i värsta fall tvingats stänga ner sina verksamheter på grund av pandemin. Ett krogbesök är viktigt för många men på olika sätt.

ANNONS

Men lättade restriktioner innebär också att vi alla måste agera vuxet och husera med vår frihet under stort ansvar, precis som Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland, säger i en intervju med Bohusläningen i samband med att studentfiranden drar igång runt om i regionen. Bara för att det lättar kan vi inte "släppa loss för att allt är över". Det är inte över och det kommer förmodligen inte över till hösten heller.

Ingen vet hur framtiden kommer att bli och visst finns det anledning att lyssna på smittskyddsläkarens väl valda ord om att allt som är tillåtet inte är lämpligt. Och ärligt talat, om vi har väntat såhär länge kan vi gott vänta lite till, för på ett sätt känns det lättare att hålla i och hålla ut nu när sommaren är här och vi successivt får börja leva lite igen. Visst vill vi ut och fira – men inte så pass mycket att det återigen blir den sista festen.

LÄS MER:Hit reser de som tröttnat på corona: "Som om covid inte existerade"

ANNONS