Christian Möller samtalar med Elin Gustafsson i det senaste avsnittet av Bohusläningen inifrån.
Christian Möller samtalar med Elin Gustafsson i det senaste avsnittet av Bohusläningen inifrån. Bild: Niclas Jonasson

Elin Gustafsson om kulturens roll under pandemin

Kulturbranschen har drabbats extra hårt av coronapandemin. Konserter har ställs in, föreställningar fått skjutas upp, och artister och konstnärer har fått tänka nytt. Det märktes inte minst för oss på Bohusläningen.

ANNONS
|

Den här artikeln är ett utdrag ur podcasten ”Bohusläningen inifrån”. Lyssna på podden för att ta del av hela intervjun:

Spotify | Apple | Google | Acast

I stället för att bevaka kulturevenemang på traditionellt sätt tog vi saken i egna händer och arrangerade flera egna direktsända konserter under 2020.

Elin Gustafsson, vår kultur och nöjesreporter, var med på hela resan, och berättar nu om den nyfunna förståelse hon fått för kulturens betydelse, och hur den skiljer sig mellan staden och landsbygden.

Pandemin har präglat mycket av den kultur- och nöjesbevakning som Elin Gustafsson och hennes kollega Sara Kirudd har gjort under det senaste året.

— Det har varit väldigt speciellt men också ganska kul att jobba här under pandemin. För precis som de som verkar inom kultur- och nöjesbranschen här har tvingats vara kreativa så har vi också tvingats vara det, säger Elin Gustafsson.

ANNONS

Bohusläningen arrangerade under 2020 ett flertal konserter som direktsändes på vår sajt, vilket fyllde ett tomrum för många när det inte längre gick att samlas i stora folkmassor.

— Det var jättepositiva reaktioner. Folk var väldigt glada. De som ägnar sig åt musik fick en plats att spela på och nå ut genom, och vi fick visa att kulturlivet lever trots allt.

Men det är inte bara de direktsända konserterna som sticker ut från det senaste året. Elin Gustafsson har också skrivit om sittande nattklubbar och digitala teaterlektioner, för att nämna några saker som inte hör till vanligheterna.

28-åriga Elin Gustafsson är ett känt ansikte för många av Bohusläningens läsare, inte minst genom de konserter som sändes under 2002.
28-åriga Elin Gustafsson är ett känt ansikte för många av Bohusläningens läsare, inte minst genom de konserter som sändes under 2002.

— Sittande publik skrev jag om både när Harrys i Uddevalla hade det och även när Måndagsklubben i Lysekil satsade på det, och det var både väldigt roligt och lite sorgligt på samma gång, säger Elin Gustafsson och fortsätter:

— Det är ju fantastiskt att det gick att anordna, men sent på natten kanske man vill dansa och så vidare men det gick ju inte. Så lite sorgligt var det att behöva se de unga som bara vill släppa loss och ha det kul men fick stå fint vid sitt bord och vinka till sina kompisar. Det blev väldigt tydligt när jag var där att pandemin påverkar så många på många olika sätt. Jag vurmade lite för de där ungdomarna.

ANNONS

Du kan längta efter att få trängas på ett fullsatt Gullmarsvallen i Lysekil under en spelning, låter det som?

— Ja, alltså jag längtar till och med efter den obehagligt långa toakön som man annars kan bli så otroligt irriterad på. Tänk att få stå i den och spilla lite öl på nån kanske, bli lite förbannad, trängas med folk man inte känner.

Uddevalla är ju också en stad som kanske inte sprudlar av kultur- och nöjesliv även när vi inte har en pandemi. Vad kan du säga om Uddevalla som kulturstad?

— Det är en rockig stad. Det finns många rockiga män här. Men det finns också de som inte ägnar sig åt rock, som kanske inte når ut på samma sätt här. Men de finns och det är extra roligt att inspirera andra med den typen av berättelser, och tack vare dem så får vi en bredd i vår bevakning.

— Och jag hoppas att Uddevalla kan blomstra som nöjesstad snart igen. För det har gått upp och ner i många år. Det har blomstrat tidigare och det går i vågor med vilket utbud som finns i staden. Det ska bli spännande att se hur det blir efter pandemin. För det finns många som gör väldigt mycket och många som längtar ut i nöjeslivet. Jag är hoppfull!

ANNONS

Bohusläningen inifrån

Samtal och fördjupningar med Bohusläningens profiler om arbetet med de stora nyhetshändelserna och livet i journalistikens tjänst.

Avsnitten går att höra på bohuslaningen.se eller här:

Spotify | Apple | Google | Acast

ANNONS