Marie Goksöyr och Christian Qvarfordt oroar sig för tredje part nu när en nattambulans ska dras in.
Marie Goksöyr och Christian Qvarfordt oroar sig för tredje part nu när en nattambulans ska dras in.

En nattambulans färre i Strömstad

Från och med julhelgen tappar Strömstad och Tanum en nattambulans av tre. Bara två blir kvar. Orsaken är svårigheter att få fatt i personal. Indragningen är tillfällig tills personal har kunnat rekryteras.

ANNONS
|

I somras informerades Ulf-Peter Lundberg, verksamhetschef för akut- och ambulansvården inom NU-sjukvården, om situationen.

För en tid sedan reagerade även vårdförbundet på att personalen i Strömstad arbetade så mycket övertid och krävde en förändring.

– Vi måste anställa fler ambulanssjuksköterskor och ambulanssjukvårdare, sammanlagt fyra tjänster är ute på annons. Det känns jättebra att vi får nyanställa för det behöver vi, berättar Ulf-Peter Lundberg.

Men tills de tjänsterna är tillsatta är lösningen att inte bemanna en av de tre nattambulanserna som finns i Strömstads- och Tanumsområdet. Det tror han kommer att kunna genomföras utan att vården blir lidande.

Två ambulanser nattetid

ANNONS

– Vi har tittat på statistiken och vi tror att vi klarar oss med två ambulanser nattetid under den här årstiden. Det hade naturligtvis inte gått under sommarhalvåret då befolkningsmängden blir så mycket större. Men visar det sig att det inte går, ja då får vi helt enkelt flytta folk från Trestadsområdet som inte har så mycket övertid som får jobba i norr i stället, säger han.

Ambulanspersonalen i Strömstad är orolig för att beslutet drabbar patienterna.

– Med tanke på hur det ser ut är detta ett fruktansvärt steg tillbaka, säger Christian Qvarfordt.

– För patienterna innebär detta att de kan få vänta längre på ambulans. Hoppas att detta bara är tillfälligt.

Näl och Dalsland

Ambulansen i Strömstad har ofta transporter till Näl, och är man ute på ett sådant uppdrag går det genast fyra timmar. Det händer även att man far på uppdrag till Dalsland.

Projektet samverkande sjukvård tror man från personalens sida nu att man kan glömma. Det kommer det inte att finnas tid till.

Jörgen Molin är avdelningschef för ambulansverksamheten i norr.

– Personalen jobbar för mycket. Något man från arbetsgivarens sida inte uppmärksammat, men nu finns fyra tjänster ute på annons, säger Molin.

– Jag ser det som sker nu som en temporör lösning, förhoppningsvis under januari och februari.

ANNONS

Dålig tillgång på vikarier

Det är ett jättebekymmer att få tag i rätt kompetens till ambulansverksamheten, berättar Molin. Exempelvis söktes åtta vikarier till sommaren som gick, men man fick bara fatt i två. Följden blev direkt mer arbetstid för dem som redan fanns i organisationen.

– Tillgången på vikarier har aldrig varit så dålig som nu. Det gäller på andra platser i landet också.

Följden blir längre väntetider på ambulans. Men SOS kommer att dirigera bilar så att det inte blir "svarta hål", som Molin uttrycker det. Bilar kan flyttas norrut om ambulansen måste lämna Strömstad.

Har du något lugnande att säga till dem som nu oroar sig för hur det kommer att fungera?

– Vi skall göra så gott vi kan och jag hoppas att SOS gör helt riktiga prioriteringar, säger Molin.

En prioritering som kan bli aktuell är att ambulans återvänder hem direkt efter transport till Näl. Utan att behöva ta nya uppdrag söderut. En annan prioritering kan vara att tydligare fördela patienterna mellan ambulans, taxi och sjuktransport.

LÄS ÄVEN stromstadstidning.se/nyheter/stromstad/1.1879112-stromstad-mister-en-nattambulans

ANNONS

Det är vanligtvis tre dygnsambulanser i bruk i Strömstads- och Tanumsområdet men från och med 23 december kommer endast två att vara i bruk under natten.

Även på helgerna kommer man bara ha två ambulanser i tjänst.

Det går inte att lägga schema på ett annat sätt för att inte bryta mot arbetstidslagen, enligt Ulf-Peter Lundberg, verksamhetschef för akut- och ambulansvården inom NU-sjukvården.

ANNONS