Helena Gustafssons bästa tips när det gäller pepparkakshusbygge är att använda kristyr framför smält socker. ”Det håller mycket bättre och så är det ingen risk att man bränner sig. Men många gör kristyren för tunn. Den ska röras så att den blir halvfluffig", avslöjar hon.
Helena Gustafssons bästa tips när det gäller pepparkakshusbygge är att använda kristyr framför smält socker. ”Det håller mycket bättre och så är det ingen risk att man bränner sig. Men många gör kristyren för tunn. Den ska röras så att den blir halvfluffig", avslöjar hon. Bild: Anna Edlund

Ett nytt bygge varje år har blivit Helenas jultradition

Förra året spritsades Villa Villekulla ihop. I år bestämde hon sig för att ge sig på något som i slutändan tog drygt femtio timmar att få färdigt. Helena Gustafsson älskar julen – och särskilt mycket älskar hon att bygga galna pepparkakshus.

ANNONS
|

Oftast börjar pepparkakshusbyggandet redan strax efter halloween. Innan dess gäller det att få till mallen.

– Jag vill kunna julpynta och ta det lugnt sedan, förklarar Helena Gustafsson. En gång gjorde jag mallen redan i augusti! Det var hotell Pepparkaka från radiokalendern 1995. Den mallen tog lång tid.

Det har blivit en rad pepparkakshus genom åren, och nästan varje år säger Helena ”nästa år gör jag något enklare” – vilket det i slutänden aldrig blir.

"Galnaste hittills"

– Årets hus är nog det galnaste hittills. Jag höll på i nio dagar, fem-sex timmar om dagen. Jag klockar inte mig själv, men folk brukar alltid fråga hur lång tid det tar.

ANNONS

På bordet i vardagsrummet står resultatet – Willy Wonkas chokladfabrik, så som byggnaden såg ut i Tim Burtons filmatisering av klassikern Kalle och chokladfabriken.

– Jag tänkte först förenkla den lite, och inte göra fullt så många skorstenar. Men när man väl sitter där vill man göra det så likt det går. Och jag försöker alltid utmana mig själv. Varje år vill jag prova något tekniskt nytt – som att montera fast en ljusslinga.

När Helena förra året byggde Villa Villekulla bestod det nya i att glasera hela väggar. I år var det svåraste att få till de stora fönstren som är gjorda av gelatinblad. Det tog tre försök. Den tidigare nämnda ljusslingan fäste Helena på huset hon byggde 2014 – från filmen Grinchen.

– Jag gör alltid hus som existerar. Det är roligt när folk kan känna igen husen.

Täck med snö

Hur hon lyckas få till mallarna vet dock Helena knappt själv. Hon förklarar att det svåraste är att hålla reda på alla delar som ska märkas efter att hon klippt ut och byggt ihop en modell i papper.

– Jag blir nästan chockad varje gång jag får ihop det. Men förra året tog jag Pippis hus ur en bok med mallar för just pepparkakshus. Fast jag insåg sedan att jag skulle gjort en egen mall. Jag skulle ha haft fler väggar för att få det stadigare. Jag har alltid många väggar inuti mina hus.

ANNONS

Med ett snett leende lägger hon till:

– Men jag sparade mycket tid. Och det blev bra, även om det höll på att rasa vid ett tillfälle. Mitt bästa tips när något går sönder är att täcka med snö.

Årets pepparkakshus är Willy Wonkas chokladfabrik, så som byggnaden såg ut i filmen Kalle och chokladfabriken.
Årets pepparkakshus är Willy Wonkas chokladfabrik, så som byggnaden såg ut i filmen Kalle och chokladfabriken. Bild: Anna Edlund

Helena minns att hon som barn tyckte att det var spännande med pepparkakshus, men i familjen fanns ingen tradition av att baka, bygga och dekorera. Så när hon var tolv år sa Helena till sin mamma och pappa ”i år ska vi göra ett pepparkakshus!”.

– Pappa fick stå där med sockret för att försöka få ihop det. Några år senare gjorde jag mitt första egna – Greveholm! Jag hade hittat en mall och tänkte ”hur svårt kan det vara?”. Men mamma hjälpte mig lite. Det hade ju ändå runda torn.

Helena började sedan en konditorutbildning och under den tiden byggde hon inte så många galna hus, som hon själv uttrycker det, utan mer vanliga.

– I början stod jag i timmar för att få till perfekta istappar. Jag har alltid imponerats av människor som kan spritsa snyggt.

Årets mästerverk fullbordat.
Årets mästerverk fullbordat. Bild: Anna Edlund

Hon konstaterar att hon nu dras till lite mer knasiga hus, till fiction, men har även byggt ett par pepparkakshus efter lokala förlagor – bland annat direktörsvillan vid Härlanda fängelse.

ANNONS

– Jag gick förbi fängelset igår och kände ”det är en liten dröm att göra hela”.

Helena ler en aning och berättar sedan att hennes stora drömprojekt kommer från julfilmen Fred Claus.

– I filmen finns en tomteverkstad som ser ut som en dome med en karamellkupol på taket. Runtom står en massa småhus och jag vill helst göra dem också – och sätta lampor i alla. Jag har haft den idén i flera år. Fast det är inte alls ett mindre projekt, därför har det inte blivit av än.

Bild: Anna Edlund

Hon förklarar att det roligaste med pepparkakshusbyggandet är att gå från idé till förverkligande. Däremellan är det mest bara jobbigt – ”nu har jag stått med detta i fyra dagar och har massor kvar…”.

– Men det är en kul utmaning och jag blir alltid bli nöjd. Jag gillar också att ha huset framme under julen, men därefter känner jag mig färdig. När julen åker ut åker huset ut. Jag har funderat på att göra en grej av det. Bränna upp det eller slänga ut det från balkongen, men hittills har jag stått vid diskhon och brutit sönder.

Äta upp pepparkakshusen brukar Helena inte göra. Men hon poängterar att degen – receptet har hon hittat på internet men adderat kryddor för doftens skull – är fullt ätbar, om än extra hård.

ANNONS

– En kompis satt en gång och knaprade en halv kväll på ett av husen.

Helena Gustafsson

Ålder: 30 år.

Bor: Strömmensberg, Göteborg.

Familj: Sambo.

Gör: Chokladkonditor.

Intressen: Gym, yoga och mat.

Instagram: ximasbynilli

ANNONS