Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ett vänligt föredöme

Det är inte roligt att samarbeta med den som bara säger nej. Men det kan bli. En ny bilderbok visar en lekfull väg ur det som hotar att bli bitter strid.

Omvända roller gäller i Åsa Mendel-Hartvigs debut som barnboksförfattare. Det är mamma som inte vill allt möjligt som Tessla i ordningens namn anser att man måste: komma ner ur klätterträdet, äta, kissa, sova....

Det är Tessla som måste behålla tålamodet och välja: ska hon gå in i maktkampen och utlösa strid eller hitta annan väg?

Åsa Mendel-Hartvig har gjort en bok för små barn, utan långa krångligheter. Det är mammas nej, Tesslas jo och en lösning, bit för bit. I en koncentrerad skildring, så koncentrerad att den kan påminna litet om poesi, blir det inte plats för val och grubbleri. Tessla väljer konsekvent lekvägen, inte maktkampen. För varje nej prövar hon ett jo och sedan tar hon till leken och fantasin.

Den som inte vill gå uppför trappan som en vanlig mamma vill det kanske som hund. Den som inte vill smörja in ryggen kanske gillar att någon gör maskar på ryggen av salvan. Den som inte vill borsta tänderna med tandborsten kanske vill om den får jättemånga borstar.

Illustratören Caroline Röstlund följer och åskådliggör spelet mellan Tessla och Tesslas mamma med obetalbart kroppsspråk, inte minst hos den struliga nej-sägande mamman, suverän i sitt motstånd men nöjd med Tesslas kompromisser. Och Tessla ser allvarlig men knappast sönderstressad ut och verkar inte särskilt provocerad.

Ett vänligt föredöme för föräldrar som helst skulle vilja skrika och skaka och slita i sitt barn som bara kan säga nej.

Fina färger väljer hon också, starka, klara och varma, finstämda.

En av flera böcker från Olika som kommer att hålla för en hel rad glada omläsningar.