Mjölkbonde. Ulf Christiansson i Forshälla är en av Bohusläns alla mjölkbönder. Han har 36 mjölkkor som går på lösdrift. Ulf producerar ekologiskt och varje ko ger i snitt 6 600 kilo mjölk per år.
Mjölkbonde. Ulf Christiansson i Forshälla är en av Bohusläns alla mjölkbönder. Han har 36 mjölkkor som går på lösdrift. Ulf producerar ekologiskt och varje ko ger i snitt 6 600 kilo mjölk per år.

Färre kor i Sverige

Antalet mjölkkor minskar i Bohuslän, liksom i hela Sverige. Men i vårt område är minskningen av antalet kor inte lika stor som i många andra delar av landet. Bra förutsättningar för nötkreatur är en förklaring.

ANNONS
|

Jordbruksverket har sammanställt statistik över antalet kor i Sverige i dag jämfört med tidigare.

Sammanställningen visar så pass långt tillbaka i tiden som 1867. Då fanns det cirka 1200000 mjölkkor i Sverige.

Det högsta antalet fanns omkring 1930, då det var 1900000. Sedan dess har siffran stadigt minskat och i dag finns det 360000 mjölkkor.

Jordbruksverkets statistik visar på skillnader i olika delar av landet. I det område som tidigare utgjorde Göteborgs- och Bohuslän fanns omkring 1930 strax under 60000 mjölkkor och idag finns det omkring 11900. Minskningen av antalet mjölkkor är inte lika stor här som i många andra delar av Sverige.

ANNONS

Mycket nederbörd

–Vårt område är lämpat för nötkreatur. Vi har mycket nederbörd och bra förhållanden för vallodling, alltså gräs. Om man jämför så är vi inte lika konkurrenskraftiga när det gäller spannmål, säger Paul Christensson, ordförande i LRF Region Väst.

Enligt Paul Christensson producerar de kor som finns i Sverige idag totalt nästan lika mycket mjölk som de kor som fanns på 1950-talet eller 1980-talet, trots att antalet kor är betydligt mindre nu än då.

–Det har varit en enorm produktivitetsutveckling. Dagens kor är oerhört mycket bättre på att producera mjölk. Och det beror på flera saker, på avel, på bättre skötsel och på att de får bättre foder, säger han.

Korna mår bättre

Han tror också att dagens kor mår bättre än vad kor tidigare har gjort.

–Korna som grupp mår bättre idag än vad de någonsin har gjort. Vi har en mer sofistikerad skötsel idag med bland annat automatisk mjölkning där de kan mjölkas när de vill, och de går fritt. Förr hade de dåliga miljöer, säger Paul Christensson.

Köttdjur ökar

Uppfödningen av kor för köttproduktion börjar synas i statistiken först omkring 1970, och det är dessa kor som har ökat mest i antal de senaste årtiondena. Köttdjuren har ökat från 70000 i början av 1980-talet till omkring 170000 i dag.Antalet jordbruksföretag med nötkreatur har minskat från 390000 år 1937 till 21700 år 2009.

ANNONS

Se hela sammanställningen på www.jordbruksverket.se

ANNONS