Färska kryddor kan ha orsakat magsmitta

Det kan vara färska kryddor som är orsaken till utbrottet av tarminfektionen shigella i Göteborg. Ett 30-tal personer har smittats efter att de ätit på tre restauranger.

ANNONS
|

Det är P4 Göteborg som skriver att det troligen är en färsk kryddblandning som ligger bakom smittan av shigella.

- De färska kryddorna har funnits på restaurangerna. De är intressanta för att när shigella upphettas så dör den men färska kryddor kan användas i kalla såser och strös på mat. Dör den inte ökar risken för att smitta personer, säger Bernadett Weber, enhetschef på miljöförvaltningen till P4 Göteborg.

Smittskyddet och miljöförvaltningen i Göteborg har nu tagit hjälp av bland annat Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten. Även smittskyddet i Skåne är inkopplat eftersom det är där leverantörerna finns. Prover har tagits och skickats till Livsmedelsverket och ska nu analyseras, enligt radiokanalen.

ANNONS

- Vi har tittat på vilken leverantör restaurangerna har i Göteborg och i sin tur vilken leverantör de har. Därför har vi tagit hjälp av våra kollegor i Skåne som nu arbetar med det, säger Bernadett Weber.

Shigella är ett bakteriesläkte som sprids med mat som inte tillagats tillräckligt eller förorenat vatten. Symtom: diarré, kräkningar, feber.

ANNONS