Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cykla, ta med matlåda och mindre matsvinn. Den ekologiska matkassen är fortfarande dyrare, men det som är bra för miljön kan också gynna plånboken. Emma Persson är privatekonom på Länsförsäkringar och vill ändra på föreställningen att ett klimatanpassat leverne skulle vara dyrare. Bild: Länsförsäkringar och TT
Cykla, ta med matlåda och mindre matsvinn. Den ekologiska matkassen är fortfarande dyrare, men det som är bra för miljön kan också gynna plånboken. Emma Persson är privatekonom på Länsförsäkringar och vill ändra på föreställningen att ett klimatanpassat leverne skulle vara dyrare. Bild: Länsförsäkringar och TT

Få tror på klimatsmart hushållsekonomi

Kvinnor har större kunskap än män om att en klimatsmart ekonomi sparar tusenlappar per månad. Men börja lyssna mer på barnen, råder Länsförsäkringars privatekonom Emma Persson.

Tusen personer har tillfrågats av Novus i en undersökning om att ställa om till ett mer klimatsmart liv. En livsstil som en majoritet av de tillfrågade tror blir lite dyrare eller mycket dyrare.

Fakta är däremot att familjen Grön kan spara mycket. Nästan 5 000 kronor per månad jämfört med familjen Brun som inte gör motsvarande miljöanpassade val, enligt Länsförsäkringars undersökning baserat på några vanliga produkter och tjänster för en tvåbarnsfamilj,

– Många har en missuppfattning om att det skulle vara dyrare att leva klimatsmart och ekologiskt. Det stämmer inte. Om man tänker till vart hushållsutgifterna går kan man med enkla medel leva både klimatsmart och mer ekonomiskt. Naturligtvis ger val av transporter och resor en av de största effekterna. Men det går också att prenumerera på tidningar digitalt och köpa kläder second hand, säger Emma Persson.

Är metoden till för alla?

– Jag tror att man ska plocka russinen ur kakan och välja det som passar ens egen livsstil, inte göra en totalomställning. Äta mer vegetariskt om det känns enkelt. Åka kollektivt framför att köra bil. Man gör det som passar i vardagen.

Och om den livsstil man väljer är för bekväm?

– Alla ska väl kanske försöka bidra så mycket som möjligt, men jag tror på att vardagen måste fungera och det beror på hur långt man har till jobbet och om privatekonomin kan tillåta att man har råd att köpa en elbil.

Forskning som bevis

Hope, den europeiska forskningsstudien som pågått sedan 2015, visar att en omställning till klimatsmart liv gör att privatekonomin blir bättre.

Vad har förvånat dig i resultatet av undersökningen?

– Det visade sig finnas en skillnad mellan män och kvinnor. Kvinnorna var mer medvetna om att det går att kombinera en bra privatekonomi med det klimatsmarta levernet. Oavsett vilken relation man lever i är det bra att sätta sig ner tillsammans och diskutera vilka mål man har med ett klimatsmart liv. Och man ska inte glömma barnen i det här. Jag pratar ofta om att man ska inkludera barnen i de privatekonomiska diskussionerna hemma, men här blir det nog snarare barnen som är mer insatta och kan driva familjen mot en mer hållbar livsstil, säger Emma Persson.

Resultatet visar att 8 procent av de tillfrågade männen trodde att det gick att leva lite eller mycket billigare med en hållbar livsstil, medan mer än dubbelt så många kvinnor, 17 procent, svarade ja på de frågorna.

Länsförsäkringars beräkningar visar att en fyrapersonersfamilj kan spara 4 880 kronor per månad efter en omställning till en mer klimatsmart vardag. Den beräkningen utgår från en medianinkomst och kostnaderna bygger på Konsumentverkets schablonkostnader.

Och vad kan man då lägga sparpengarna på?

– Man ska prioritera att ha en buffert, samt att se över det långsiktiga sparandet. Familjen kan också prata om sina drömmar och mål, på lång sikt, och sätta ett sparmål för dessa.

Hur kan man spara?

– I dag finns många hållbara sparalternativ, där familjen kan påverka världen i en mer hållbar riktning, så där kan familjen Grön också påverka.

Och om det då leder till mer konsumtion i nästa led?

– Om man vill göra ett så litet ekologiskt avtryck som möjligt kan man hellre lägga sina sparpengar på upplevelser än prylar. Varför inte en campingsemester, säger Emma Persson.

Undersökningen genomfördes av Novus genom webbintervjuer i mars 2019. 1 000 personer i åldrarna 18-67 år deltog.