Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Försäljningen av energidryck ökar kraftigt

Trots att forskare varnar om riskerna med energidryck har försäljningen ökat lavinartat de senaste åren. Som en följd av konsumtionen har samtalen till Giftinformationscentralen mer än femdubblats. – För stora doser koffein kan leda till allvarliga hjärtproblem, säger överläkaren Kai Knudsen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Han vill se en åldersgräns av energidrycker för ungdomar under 16 år, då dessa i större utsträckning riskerar att få utmattningssymptom och i värsta fall hjärtrubbningar av drycken. 
Det finns i dagsläget ingen lagstadgad åldersgräns för energidrycker i Sverige, men många butikskedjor har infört frivilliga åldersgränser på 15 eller 18 år.

– Det är ingen särskild fara med att som vuxen dricka detta vid enstaka tillfällen. Men unga har överlag svårare med måttlighet och därmed lättare att överkonsumera sitt drickande, säger Kai Knudsen.

"Kan bli livsfarligt"
Till största delen innehåller energidrycker koffein och aminosyran taurin. Studier som gjorts med djur har visat att taurinet kan utveckla ett beroende.
– Om man får i sig mer än 300 milligram energidryck kan man få darrningar och hjärtklappning i första hand. Men det kan också bli rent av livsfarligt om man dricker för mycket, säger Kai Knudsen.
Även om de dokumenterade dödsfallen i samband med intag av energidrycker hittills är få, menar han att de negativa effekterna av drycken ändå bör tas på allvar.

– Det blir som en lätt dopingeffekt med en ökad koncentrationsförmåga som varar en stund. Man får en överdriven "speed" och kan få svårt att lugna ner sig efteråt. Man kan bland annat få stora sömnproblem.

Dricks fyra liter per person
För ett par år sedan gick en grupp forskare från Världshälsoorganisationen WHO ut och varnade om att en ökad konsumtion av energidrycker kan innebära en fara för folkhälsan - särskilt bland unga. I rapporten föreslog de också en övre åldersgräns för drycken.
Försäljningen av energidrycker har skenat iväg de senaste åren. 2001 dracks det i genomsnitt 0,26 liter per person i Sverige. 2015 låg motsvarande mängd på drygt fyra liter per person. 

I takt med den ökade konsumtionen har antalet telefonsamtal om eventuella förgiftningstillbud i samband med intag av energidryck mångdubblats de senaste åren. De flesta av samtalen rör unga.
2008 inkom tre samtal som rörde barn upp till nio år. 2015 låg motsvarande siffra på 52 stycken. För ungdomar mellan 10 och 19 år har samtalen ökat från fem stycken till 48 under samma period.

Avråder att kombinera med alkohol
Livsmedelsverket rekommenderar även att man inte ska kombinera energidryck med alkohol då studier visar att det kan leda till ett ökat riskbeteende.
– Koffeinet gör en piggare vilket gör att man inte upplever berusningen av alkohol lika starkt och därmed dricker mer än vad man annars skulle ha gjort. I undersökningar har personer berättat att de druckit mer alkohol när de kombinerat det med energidryck. Och det leder i sin tur till ett större riskbeteende, säger Ulla Beckman Sundh, toxikolog på Livsmedelsverket.

Även i samband med träning råder myndigheten att man ska undvika drycken. Något som Kai Knudsen ställer sig bakom.
– Vi har själva gjort en studie på medicinkandidater där de drack efter träning. De fick högre blodtryck och puls jämfört med när de bara drack sportdryck. Trots det säljs energidryckerna på gymmen och marknadsförs intensivt, säger han.
– Många tar det både före och efter passen för att "boosta" sin träning. Man kanske presterar bättre, men det blir en ökad belastning på cirkulationssystemet som inte är nyttig.

"Ger kunden vad kunden vill ha"
Nordic Wellness är en av flera svenska gymkedjor som säljer energidrycker till sina kunder. Magnus Wilhelmsson som är vd för företaget säger att man möter det kunderna efterfrågar:
– Vi hänger med i samhället och ger kunden vad kunden vill ha. Och detta säljs ju även i matbutikerna, säger han.
Hur ser du på att forskare varnar för riskerna med detta?
– Det är väl som med alla rön att det råder olika uppfattningar om hur farligt det är. Så länge drycken inte är förbjuden att sälja ser jag inga konstigheter med att den finns på våra gym.