Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Fem stapelvaror att bunkra upp med

Knäcke, granola, kallpressade frukt- och grönsaksjuicer, krispig råkostbas och läckra morotskaksbollar. Genom att bunkra med smarta stapelvaror som du enkelt kan förbereda och göra själv blir det både roligare och enklare att äta gott och näringsrikt. Therese Elgquist bjuder på fem av sina favoriter som allt som oftast finns hemma hos henne.
Linsknäcke med fröer och havregryn. Bild: Therese Elgquist

Linsknäcke med fröer och havregryn

2 små plåtar

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

En stapelvara som är enkel att baka själv, går att variera i näst intill oändlighet och som är det perfekta tillbehöret till allt från soppan till frukostgröten och finmiddagen. Eller att knapra på bara precis som de är!

1 dl röda linser, blötlagda i dubbel mängd vatten i minst 10 timmar

1 dl pumpakärnor

1 dl linfrön

1 dl havregryn

1 dl havremjöl

1 1/2 msk chiafrön

1 1/2 msk psylliumhusk

1/2 tsk salt

2 dl vatten

2 msk kallpressad rapsolja

Blanda ihop alla torra ingredienser. Koka upp vattnet. Häll vatten och olja över den torra blandningen och blanda väl.

Dela upp degen i två delar och kavla ut tunt mellan två bakplåtspapper. Låt stå i rumstemperatur i minst 30 minuter.

Värm ugnen till 150 grader varmluft. Baka i ugnen i 30 minuter. Har du inte en varmluftsugn kan du höja temperaturen till 175 grader och baka ett knäcke i taget, enligt samma tidsangivelser. Vänd försiktigt på dem och baka i ytterligare cirka 10 minuter, tills de är torra och krispiga. Låt svalna på galler. Bryt i mindre bitar. Förvara i en burk i rumstemperatur.

Tips! Servera gärna med en enkel hummus gjord på kokta kikärtor, tahini, spiskummin, gurkmeja och salt.

Söt bovetegranola med palsternacka. Bild: Therese Elgquist

Söt bovetegranola med palsternacka

Ger ca 1 liter

Jag har alltid en sats granola hemma – det blir lite olika varje gång eftersom jag slänger i det jag har hemma för stunden. Både innehåll och smaksättning varierar och jag brukar experimentera med olika sätt att söta och oväntade inslag, så som palsternacka i detta fall.

2 dl torkat helt bovete, blötlagt i dubbel mängd vatten i minst 8 h

2 dl vatten

2 msk kallpressad rapsolja

2–4 färska dadlar, urkärnade (beroende på hur söt smak du vill ha, kan även uteslutas helt)

1 tsk malen gurkmeja

1/2 tsk malen kardemumma

1/2 tsk malen gurkmeja

2 dl krossat havre*

4 dl blandade nötter och fröer

3 msk chiafrön

2 palsternackor

Tillsätt efteråt:

2 dl blandade ekologiska torkade bär och/eller frukt (t ex blåbär, russin, aprikoser och gojibär)

1 dl kokosflakes

Blötlägg bovetet över natten. Häll av och skölj noga.

Mixa vatten, olja, dadlar och kryddor tills slätt. Hacka nötterna grovt. Skrubba och riv palsternackorna fint.

Värm ugnen till 150 grader varmluft. Saknar din ugn varmluftsfunktion kan höja temperaturen till 175 grader och rosta en plåt åt gången. Blanda alla ingredienser i en bunke, sprid ut på två bakplåtar. Rosta granolan mitt i ugnen tills det är torrt och krispigt, det tar ungefär en timme. Rör om då och då.

Låt svalna och blanda sedan i torkade bär/frukt och kokos. Förvara i en burk med tätslutande lock.

*Får du inte tag på krossat havre kan du köra på samma mängd havregryn, de behöver i så fall inte blötläggas innan.

Supershot med citrus, ingefära och morot. Bild: Therese Elgquist

Supershot med citrus, ingefära och morot

Ca 1 liter

Min mamma är mästaren av supershot-juicer. Hon står hemma och mixar, och delar sedan ut till familj och grannar, så att vi alla till vår stora förtjusning får en riktig god och frisk start på dagen. När en väl har vant sig vid en morgonrutin med en shot som denna är det svårt att vara utan! Allra smidigast är om du har en slow juicer eller råsaftcentrifug, om inte kan du pressa och mixa allt så gott det går och sedan sila genom en silduk. Välj gärna ekologiska ingredienser eftersom detta är råvaror som annars ofta besprutas hårt.

250 g morötter

150 g färsk ingefära

50 g färsk gurkmeja

2 grapefrukter

2 citroner

2 blodapelsiner eller apelsiner

8 dl vatten

Skrubba morötterna, ingefäran och gurkmejan väl. Ta bort skalet från citrusfrukten, skär i mindre bitar. Kör allt genom din slow juicer/råsaftcentrifug. Blanda med vattnet. Häll upp i väl rengjorda glasflaskor. Drycken håller sig i upp till 2 veckor.

Tips! Spara citrusskalen och gör ditt eget rengöringsmedel. Låt citrusskal och ättika stå i en glasburk i ett par veckor och sila sedan av skalen. Exakt tillvägagångssätt hittar du enkelt genom att söka på ”eget rengöringsmedel + ättika + citron” på google.

Tips! Jag brukar börja med att juica morötterna för att kunna spara fibrerna som kommer ut – de använder jag sedan när jag mixar morotssoppa eller slänger ner i smeten när jag gör grönsaksbiffar eller falaflar.

Råkostbas med två dressingar. Bild: Therese Elgquist

Råkostbas med två dressingar

6–8 portioner

Jag har ofta en mängd olika rotsaker och kålsorter i kylen, som jag både tillagar och använder råa. Ofta ser jag till att förbereda en egenblandad mix av råa grönsaker som jag sedan använder som bas i en mängd olika sallader tillsammans med en god dressing, eller toppar en krämig linsgryta med för lite extra krisp. Nedan ser ni hur en sådan råkostbas kan se ut, och så bjuder jag på två exempel på favoritdressingar som du snabbt kan mixa ihop och ringla över.

200 g blandad kål (exempelvis grönkål, purpurkål, svartkål och savoykål)

4 medelstora morötter

2 stjälkar stjälkselleri

Örtig avokadodressing:

1 avokado

1/2 vitlöksklyfta

1 näve färska örter

1/2 dl vatten

2 msk äppelcidervinäger

salt och nymalen svartpeppar

Gurkmejatahinidressing:

1/2 dl ljus tahini

4 msk vatten

2 msk äppelcidervinäger

1/2–1 tsk malen gurkmeja

1 msk näringsjäst/b-jäst

Salt och nymalen svartpeppar

Ta bort den grova stammen från grönkålen, strimla bladen. Svarva eller skär morötterna i strimlor med en potatisskalare. Hyvla stjälksellerin tunt med mandolin eller skär tunt med en vass kniv.

Mixa ihop din dressing (tillsätt eventuellt lite extra vatten för en lösare dressing) och blanda med den del av råkostbasen som du vill använda nu. Det del av basen som blir över förvarar du bäst i en plastpåse (som du kan återanvända igen för en mer hållbar plastkonsumtion).

Morotskaksbollar. Bild: Therese Elgquist

Morotskaksbollar

Ca 16 stycken

Självklart är det trevligt att även ha något sött att bunkra upp med, som passar till både eftermiddagssnacks, fika och fredagsmys.

2 dl naturella cashewnötter, blötlagda i 1–4 timmar

2 medelstora morötter (à 70 g)

10 färska dadlar, urkärnade

1 1/2 dl havregryn

1 tsk malen kanel

1/2 tsk malen kardemumma

1/2 tsk äkta vaniljpulver

1 stor nypa flingsalt

Riven kokos att rulla i

Blötlägg cashewnötterna i upp till 4 timmar. Häll av och skölj.

Skrubba morötterna noga och riv fint. Mixa cashewnötter och morot till en fin massa. Tillsätt dadlar, havregryn, kryddor och salt. Mixa till en slät smet. Forma till bollar och rulla i kokos. Låt ligga i kylen minst 30 minuter innan servering.

LÄS MER: En grön matguide till New York

LÄS MER: Laga rykande god ramen på tjugo minuter

LÄS MER: Tid för frukost och brunch