Den nya studien är ett viktigt underlag för hur framtidens kalkning ska utvecklas i landet.
Den nya studien är ett viktigt underlag för hur framtidens kalkning ska utvecklas i landet.

Fler fiskar trivs i kalkade vatten

I snart fyrtio år har totalt fem miljoner ton kalk spridits ut i försurade sjöar och vattendrag i Sverige. – Vi kan se att fisken ökar i antal och att fler arter trivs i de kalkade vattnen, säger Erik Degerman, forskare, om den senaste studien.

ANNONS
|

Den nya studien Effekter av kalkning på fisk i rinnande vatten omfattar 30 års miljödata och är den första nationella utvärderingen. Den har gjorts av Institutionen för akvatiska resurser vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Studien beskriver vilka effekter 30 års kalkning av försurade vattendrag har haft på fiskbestånden. Totalt omfattar den drygt 600 kalkade och 100 okalkade vattendrag och baseras på fångster vid 17 492 enskilda provfisken från drygt 1 200 olika strömsträckor i landet.

Studien visar att kalkningen ökade förekomsten av bland annat bergsimpa, lake, lax, mört och öring.

– Det är en nationell studie som ger en generell bild. Men om man går in på regional nivå så kan man se att Bohuslän och resten av Västra Götaland ligger något bättre till än många andra län, vilket är väldigt positivt. I de kalkade vattendragen som finns där har vi sett väldigt mycket öring. Öring är en signalart som vi hänger upp mycket av resultaten kring, säger Ingemar Abrahamsson, handläggare vid enheten för biologisk mångfald på Havs– och vattenmyndigheten.

ANNONS

Om ett år väntas även en rapport om hur bottenfaunan i försurade och kalkade vattendrag påverkats vara klar.

ANNONS