Fler vräkningar men färre barn drabbas

Antalet vräkningar har ökat i Sverige under 2010 men de fall där barn är inblandade har minskat. I Bohusläningens område är det två barn i Uddevalla som har drabbats av vräkningar hittills i år.

ANNONS
|

Antalet vräkningar i Sverige ökade med fyra procent under det första halvåret 2010 jämfört med första halvåret 2009.

1619 personer har hittills i år vräkts i Sverige, jämfört med 1558 under samma period förra året. Det är ett trendbrott, för antalet vräkningar har de senaste åren minskat.

–Men det är för litet underlag för att dra några slutsatser av det ännu, säger Alena Koren, verksamhetscontroller på Kronofogdemyndigheten.

Färre barn

Antalet barn i Sverige som har drabbats av att föräldrarna har vräkts har dock minskat med fyra procent.

I Uddevalla kommun har hittills i år två barn drabbats av att föräldrarna har vräkts. I Bohusläns övriga kommuner, samt i Färgelanda, har inga barn drabbats av vräkning.

ANNONS

När Kronofogdemyndigheten får in en anmälan från en hyresvärd som vill vräka någon med barn tas alltid kontakt med socialtjänsten i kommunen.

Samarbetar

Sedan några år tillbaka pågår ett speciellt samarbete mellan Kronofogdemyndigheten och Socialstyrelsen där man lägger fokus på att komma med andra lösningar än att verkställa vräkningar med barn inblandade.

–Eftersom antalet vräkta barn har minskat så kanske det har haft effekt, säger Alena Koren.

Även när det enbart är en eller flera vuxna som berörs av vräkningen försöker man lösa situationen på annat sätt än att genomföra vräkningen.

–Vi pratar med både hyresgäst och hyresvärd. Ibland kan socialtjänsten ta över hyreskontraktet. I de fall där vi ser att personen behöver hjälp på grund av exempelvis sjukdom underrättar vi alltid socialtjänsten.

Av de ansökningar om vräkning som kommer in till Kronofogdemyndigheten verkställs drygt 30 procent.

ANNONS