"Kanske åt man till och med flera stycken per person"

Amanda Karlsson om matvanor med framtidsögon.

ANNONS
|

Den senaste veckan har jag kollat igenom alla gamla avsnitt av "Historieätarna" som gick på SVT för ett par år sedan. Erik Haag och Lotta Lundgren testar att leva och äta som människorna under en viss tidsepok. Det har resulterat i att jag nu vid varje måltid ser mig själv utifrån – med framtidens människors ögon.

Vad skulle 2300-talets programledare tycka och tänka om maten jag äter? Det blir kanske särskilt tydligt när hela Sverige under en dag sätter i sig en slät bulle med mandelmassa och grädde. Jag kan se två framtidsmänniskor klä ut sig till nutidsmänniskor med jeans och polotröja och skära upp semlan med kniv och gaffel, ta en tugga och säga "väldigt sött, satte de verkligen i sig en hel sådan här var?". Och så skrattar tv-tittarna när en speakerröst förklarar att så var det, kanske åt man till och med flera stycken per person under en dag som helt tillägnades den här bakelsen.

ANNONS

Hela landet stannade faktiskt upp för att äta och prata om den här egentligen väldigt intetsägande bullen på den dagen som kallades fettisdagen.

Hallå där! är en lättsam spaning, reflektion eller tanke från en av ­redaktionens medarbetare. Åsikterna är skribentens egna.

ANNONS