Explosion i lägenhetshus i Annedal – fyra allvarligt skadade

En explosion har orsakat en kraftig brand i ett lägenhetshus i Annedal i centrala Göteborg. Tre kvinnor och en man är allvarligt skadade och hundratals har evakuerats från byggnaden. Polisen misstänker att ett utplacerat föremål orsakat explosionen och utreder nu ett motiv.
– Men vi har inte påbörjat den tekniska undersökningen och det är utifrån den som vi med säkerhet kan säga att föremål har exploderat, säger Thomas Fuxborg vid polisen.

ANNONS

En kraftig explosion har orsakat en brand i ett större lägenhetshus i Annedal, centrala Göteborg. Sex personer har förts till sjukhus med ambulans.

Under en pressträff på förmiddagen fick Jennie Carlsson, som leder sjukvårdsinsatsen, frågan om hur allvarligt skadade de personerna är.

– Jag kan inte gå in på det med det verkar som att de är allvarligt skadade, de som är i behov av ambulansvård.

Sahlgrenskas presstjänst meddelar dock att det rör sig om fyra personer som är allvarligt skadade, tre kvinnor och en man.

– De vårdas på intensivvårdsavdelning, i alla fall tre av dem. Men det bedöms inte vara livshotande skador som jag har förstått det, säger Ingrid Fredriksson, pressansvarig på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

ANNONS

Flera personer med lindriga skador fördes också till sjukhus, inklusive en rökdykare från räddningstjänsten. Totalt har 16 personer fått sjukhusvård.

LÄS MER:Branden i Annedal – detta har hänt

Det var strax innan klockan fem på tisdagsmorgonen som larmet om en brand kom. Det blev snabbt klart att det rörde sig om en omfattande brand och räddningstjänsten larmades till platsen med 18 enheter.

– Det är besvärligt. Det är åtminstone tre trapphus som är påverkade. Det har varit en explosion, vi har en brand, många personer som är ute och vi håller på med livräddning, sa Lotta Molander, larm- och ledningsoperatör vid Räddningstjänsten Storgöteborg tidigt på morgonen.

Hoppade från balkongen

Även bombskyddet, polis och ambulans har larmats till platsen. Polisen har inledningsvis få uppgifter om vad som har hänt, men har beslutat att starta en så kallad särskild händelse med anledning av explosionen.

Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson, sa under en presskonferens på platsen under förmiddagen att man inte ser några naturliga förklaringar till explosionen, utan att det är något som har exploderat.

Som har placerats där?

– Det återstår att se, men förmodligen – ja.

Trots vittnesmål om flera smällar säger Fuxborg att man i nuläget är av uppfattningen att det handlar om en explosion, något som kan ändras efter en teknisk undersökning.

ANNONS

– Vi har inte påbörjat den tekniska undersökningen och det är utifrån den som vi med säkerhet kan säga att föremål har exploderat, säger Fuxborg.

Polisen utreder nu händelsen som allmänfarlig ödeläggelse men ingen är gripen eller misstänkt i nuläget.

– Men det är inget naturligt som har exploderat, säger Fuxborg.

Han kan inte bekräfta i nuläget att explosionen ska ha varit riktad mot någon specifik person.

– Vi håller på att undersöka om det finns en potentiell måltavla.

– Vi tittar på olika motivbilder, vem och vilka bor i den här fastigheten, vem och vilka har varit på besök i fastigheten, vi har massa butiker på gatuplan. Vi tittar väldigt brett.

LÄS MER:Polisens teorier efter explosionen i Annedal

Boende: ”Fick hoppa från balkongen”

Enligt boende i området har situationen på platsen varit kaotisk. Jessica, som bor i det aktuella huset, vaknade vid 04.30-tiden av en kraftig smäll.

– Vi tänker att vi ska ta oss ut i trapphuset eftersom vi bor så långt ner, men det går inte. Vi får istället hoppa ut från balkongen och får hjälp av grannen under som tar emot oss, berättar hon för GP:s reporter på plats.

Räddningstjänsten kämpade mot lågorna hela morgonen och förmiddagen.

– De brinner i tre uppgångar, vilket explosionen orsakade redan från början. Hela huset är rökpåverkat, säger Jon Pile, insatsledare vid Räddningstjänsten Storgöteborg.

ANNONS

Senare under tisdagsförmiddagen berättade Martin Lindsten, räddningsledare från Räddningstjänsten Storgöteborg, att branden fortfarande inte var under kontroll.

– Eftersom vi inte kan veta med klarhet om det kan finnas fler bränder så vill jag inte uttrycka det som att branden är under kontroll.

Vid 13-tiden uppger Jon Pile till TT att branden är under kontroll.

Elva ambulanser på plats

Ingrid Fredriksson på Sahlgrenska universitetssjukhuset presstjänst berättar att de tre kvinnor som är allvarligt skadade är i 60-, 70- och 80-årsåldern.

– Det är elva enheter på plats just nu från ambulansen, säger Kelly Holm, teamledare vid SOS Alarm.

Även kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) är på plats.

– Det är en väldigt allvarlig händelse, dels mitt i centrala Göteborg och dels många familjer som har blivit drabbade. Det är många göteborgare som har förlorat sina hem här idag, säger han.

LÄS MER: Toppolitiker reagerar starkt på explosionen ”Många har förlorat sina hem”

Många besväras av brandröken

Enligt Räddningstjänsten Storgöteborg är det många som frågar om röklukten i området.

”Upplever man det som otrevlig så kan man stänga dörrar och fönster omkring sig”, skriver de på sin hemsida.

Personal från kommunen finns tillgängliga i närheten av den drabbade byggnaden, för att kunna prata med människor som drabbats.

ANNONS

– Vi jobbar stenhårt för att göra det bästa vi kan. Det här utvecklas hela tiden, och vi behöver också få mer information om det som hänt. Men krisstöd är på plats, säger Ulla-Carin Moberg, avdelningschef på Socialförvaltningen Centrum.

Krisstöd i kyrkan – och på sjukhuset

Det gäller dels tre socialarbetare, som finns till hands i Saronkyrkans lokaler.

– Det kan vara så att människor är chockade och behöver bli lyssnade till. Vi har inte svar på alla frågor, det har ingen, men man kan få stöd och hjälp av människor som är vana vid att jobba med krisstöd, säger Ulla-Carin Moberg.

Man har också skickat personal till Mölndals sjukhus för att kunna prata med berörda människor även där.

– Det har vi gjort eftersom flera har förts dit. Vi är uppmärkta med västar som det står krisstöd på.

Även Svenska kyrkan har öppnat sina dörrar för drabbade och berörda av branden. Det är Annedalskyrkan som håller öppet för de som känner oro eller behov att att prata.

Vart ska de boende som evakuerats ta vägen nu?

– Jag har inget svar på det just nu. Vi håller på och tittar på detta, hur situationen ser ut på olika fronter. Vi på socialtjänsten har alltid en skyldighet att ge tak människor tar över huvudet. Ingen ska få sova på gatan, säger Ulla-Carin Moberg.

ANNONS
ANNONS