Polisen förbereder sig för coronademonstration i Göteborg

Mycket tyder på att det anordnas en demonstration mot coronarestriktionerna i Göteborg på lördag. En liknande demonstration i Stockholm slutade med bland annat blåljussabotage och våldsamt upplopp. Nu har Göteborgspolisen börjat förbereda sig.
– Vi kommer ha en viss resurs i centrala stan om det skulle bli en opinionsyttring, så att vi kan hålla en god ordning och säkerhet, säger polischef Anders Börjesson.

ANNONS

Efter den otillåtna demonstrationen mot coronarestriktionerna i Stockholm den 6 mars ”har det förekommit uppgifter” om liknande demonstrationer i Göteborg och Malmö på lördag. Enligt Anders Börjesson, biträdande polisområdeschef i Storgöteborg, handlar det bland annat om information i sociala medier.

– Det är väldigt löst hållet och huruvida någon faktiskt beger sig till centrala staden, det vet vi inte, säger han.

Hur förbereder ni er?

– Vi kommer ha en viss resurs i centrala stan om det skulle bli en opinionsyttring, så att vi kan hålla en god ordning och säkerhet.

LÄS MER:De är Tegnells radikalaste motståndare: "Restriktionerna leder till katastrof"

Inga tillståndsansökningar har inkommit

I Stockholm ledde demonstrationen till att 50 personer fick avlägsnas med stöd av covid-19-lagen. Sex poliser uppges ha skadats, varav fem lindrigt. Två personer greps misstänkta för våldsamt upplopp respektive blåljussabotage.

ANNONS

Anders Börjesson tror dock inte att en motsvarande missnöjesyttring i Göteborg skulle bli lika omfattande.

– Det blir en spekulation, men att vi skulle få något liknande i Göteborg, det tror jag inte. Inte utifrån det vi vet nu.

Efter demonstrationen i Stockholm misstänks en person för brott mot ordningslagen efter att ha anordnat den icke tillståndsgivna sammankomsten.

LÄS MER:Protesterade mot NMR-tåg i Kungälv – sju inför rätta

Anders Börjesson är biträdande polisområdeschef i Storgöteborg.
Anders Börjesson är biträdande polisområdeschef i Storgöteborg. Bild: Hannes Ojensa

I nuläget har inga tillståndsansökningar inkommit till polisregion Väst.

– Att yttra sina åsikter och samlas för att demonstrera är en grundlagsskyddad rättighet och något som vi inom polisen värnar. Men i dessa tider, med pandemin, är det direkt olämpligt att det samlas många människor, så vi hoppas att göteborgarna tar sitt ansvar, säger Anders Börjesson.

Sedan förra året är det förbjudet med allmänna sammankomster på fler än åtta personer. Om det blir en demonstration på lördag, och fler än så samlas, kommer polisen att upplösa den.

– Man kan uttrycka sin åsikt på andra sätt i dessa tider. Vi vill inte att människor ska bli smittade, att smittspridningen tar fart och att sjukvården belastas på ett sätt de absolut inte förtjänar, säger Anders Börjesson.

LÄS MER:Så är coronaläget i Västra Götaland i dag 18/3

ANNONS