Graffitiväggarna föreslås bli kvar i Uddevalla

SD motionerar om att ta bort graffitiväggarna. I beredningen av motionen inför kommunfullmäktige så förordar Kultur- och fritidsnämnden att behålla dessa legala platser för graffitimålning. – Det blev ingen diskussion över huvud taget, säger ordföranden.

ANNONS

En av de legala graffitiväggarna finns på tennishallens gavel mot söder vid Fjällvägen i Uddevalla.
En av de legala graffitiväggarna finns på tennishallens gavel mot söder vid Fjällvägen i Uddevalla.

I motionen, som Bohusläningen tidigare har berättat om, föreslår SD ett förbud mot de sex legala graffitiväggar som finns i Uddevalla och att de ska tas bort. Man menar att de legala graffitiväggarna bidragit till en ökning av det illegala klottret i stadsbilden. Tjänstemännen på kultur- och fritidsförvaltningen rekommenderar att väggarna ska behållas.

I veckan togs ärendet upp på kultur- och fritidsnämndens möte. Ordförande i kultur och fritidsnämndens Monica Bang Lindberg (L) säger att det inte behövdes någon votering.

– Enhetschefen Anna Svensson på förvaltningen hade ett väldigt bra anförande om skillnaden mellan klotter och graffiti. Efter det fanns det inte så mycket att säga, Monica Bang Lindberg (L).

ANNONS

"Ingen diskussion överhuvudtaget"

Hon säger att nämnden går helt på tjänstemännens förslag och att det inte blev någon diskussion överhuvudtaget. Beslut kommer att tas i kommunfullmäktige i maj.

Uddevalla kommun har sex legala platser för graffitimålning. På kommunens hemsida presenterar man dessa platser och skriver att "graffiti är en konstform som kommunen bejakar när den målas på rätt plats." Sverigedemokraternas gruppledare Martin Pettersson säger att han har skrivit motionen eftersom han vill ha en diskussion om resultatet av att man införde legala graffitiplatser.

– Jag ser fram emot att få debattera detta i kommunfullmäktige. Blev det verkligen som vi trott när vi införde klotterväggarna eller har skadegörelsen ökat, frågar sig Martin Pettersson (SD).

ANNONS