Grannfest i Dalabergskyrkan ska föra samman religionerna

Som goda grannar arbetar de tillsammans. Religionsdialog-veckan pågår på Dalaberg i Uddevalla. – Vi är som en familj, vi är jättenära varandra, säger Catarina Svensson Brodén, präst i Svenska kyrkan. Ikväll är det kvinnofokus.

ANNONS
|

Utanför Dalabergskyrkan står prästen Lasse Berndes på huk och försöker få fart marschallerna som kantar ingången. Det blåser lite och det är regn i luften. En av marschallerna vill inte få fyr.

– Äh, den får vara, säger han samtidigt som han håller upp dörren för några muslimska kvinnor i hijab. De hälsar hjärtligt på varandra.

Religion präglad av män

Det är grannfest och människor av olika religionsinriktningar träffas för att lyssna på musik, äta mat från olika delar av världen och lyssna på föredrag. Lasse Berndes är en av initiativtagarna för religionsdialogen.

– Det är från början en informell grupp. Vi träffas en gång i månaden och pratar mycket om sociala frågor. Vi gör skolbesök och anordnar nattvandringar. Den här veckan öppnar vi upp och träffas och har trevligt, säger Lasse Berndes.

ANNONS

Med i dialogen som träffas en gång i månaden finns, förutom Svenska kyrkan, Islamiska centret, De väntades Islamiska center och Somaliska föreningen Hilaac. Dessutom är skolpersonal med och företrädare från kommunen. Det är femte året som man håller en religionsdialogvecka. På Dalaberg ligger kyrkan 50 meter från moskén. Prästen Catarina Svensson Brodén berättar att det är kvinnofokus ikväll på grannfesten.

– Ofta är religion präglad av män men här vi vill att kvinnorna ska få ta mer plats i religionens tecken, säger Catarina Svensson Brodén.

"Vi tycker olika"

Hon berättar att en dialogvecka ska skapa ett gott klimat och förståelse för varandras sätt att leva som troende.

– Vi tycker olika men det betyder inte att vi inte ska kunna samarbeta och ha kul tillsammans. Nu är det glitter och glamour och det är härligt, säger Catarina Svensson Brodén.

2014 gjordes en gemensam resa till engelska Leicester för att studera deras arbete. Där finns ett interreligiöst råd där man arbetar aktivt för att bygga broar mellan olika religioner. Med inspiration från Leicester har man utvecklat religionsdialogen i Uddevalla. En som var med till Leicester var Shankaron Abdulkadir och berättar att de några år efter resan startade kvinnonätverket Power of Pink, POP.

– Inom nätverket kunde vi se en gemensamhet i att vara kvinnor oavsett religion. Det blev en annan känsla i det här och mycket inspirerande, säger Shankaron Abdulkadir.

ANNONS

Hon berättar att de byggde vidare på det här och träffas nu regelbundet i nätverket POP.

Inbakade gröna linser

Det pågår musik i kyrkan med sånggruppen Songbirds med en kompgrupp under ledning av Niclas Geidvik. Det är nästan fullt i kyrkan och när det blir paus blir det kö till maten som är lagad av Café Svea som har uppstått ur Potatisgårdens vänner på Tureborg. Caféet är en början till ett arbetsintegrerande socialt företag för utrikesfödda. Fatima Hassan, som också sitter i styrelsen berättar att de ikväll bjuder på orientalisk och afrikansk mat.

– Ta en samboosh till exempel. Det är inbakade gröna linser i en deg av vetemjöl och majsmjöl. De är frasiga och goda. Eller doppa en moofo i soppan zigni som är stark med chili och ingefära, säger hon och tittar upp från maten. Dofterna av den nylagade maten gör det otåligt i kön till buffén.

Hjälpte till med julmaten

Prästen Katarina Svensson Brodén står och pratar med Shankaron Abdulkadir. En prästkrage och en hijab.

– Vi har kommit så nära varandra. Vi hörs ju jämt, säger Catarina Svensson Brodén och drar Shankaron Abdulkadir vänskapligt i armen.

– Ja, det är sant, säger Shankaron Abdulkadir och skrattar.

– Du Shankaron var ju och hjälpte oss vid jul när vi gjorde mat åt alla som behövande. Då jobbade du i köket med all julmat. Det var inget konstigt med det, säger Catarina Svensson Brodén.

ANNONS

Shankaron Abdulkadir nickar och lägger armarna i kors.

ANNONS