Gränspendlarna kan åka till jobbet igen

Nu meddelar norska regeringen att de gör undantag för gränspendlare från Sverige och Finland.

ANNONS
LocationStrömstad||

Sedan gränsen stängde i slutet av januari har de gränspendlare som inte har samhällsviktiga arbeten inte kunnat åka till jobbet eller få ersättning.

Från och med måndag 1 mars kan de svenska gränspendlare som inte fått åka in till jobbet nu passera gränsen igen, skriver norska regeringen i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Äntligen en lösning för gränspendlarna

– Smittosituationen i Norge och i Europa gör att vi inte kan öppna för mycket åt gången, men det är bra att vi funnit en lösning för den grupp gränspendlare som har varit i en jobbig situation, säger justitieminister Monica Mæland (H).

”Goda nyheter för de som arbetspendlar”

Undantaget för inresereglerna gäller för de bosatta i Sverige och Finland som dagspendlar till arbete i Norge.

ANNONS

Dagspendling inkluderar kvälls- och nattarbete så länge man reser hem efter arbetstid.

– Detta är goda nyheter för de som arbetspendlar, säger arbets -och socialminister Torbjørn Røe Isaksen.

Fortsatt krav om test var sjunde dag

Kontroller vid gränsen blir betydligt tuffare skriver norska regeringen och gränspendlarna ska testa sig var sjunde dag som tidigare. Nya besked gör också gällande att gränspendlare måste visa upp ett negativt covid-19-test som har tagits högst sju dagar tidigare.

Gränspendlare måste kunna visa upp dokumentation på bostad i Sverige eller Finland och arbetsgivarintyg som bekräftar att arbetsplats och arbetstider stämmer. Gränspendlaren måste också registrera sig i inresesystemet inför varje inresa, skriver regeringen i pressmeddelandet.

Fortsatt osäkert läge för veckopendlarna

De som veckopendlar till sitt arbete i Norge och som inte tillhör gruppen med samhällsviktiga arbeten kan fortfarande inte åka över gränsen, och någon lösning för deras situation är inte presenterad.

Ändringarna träder i kraft natten till måndag 1 mars.

Texten uppdateras.

ANNONS