Här är Bohusläningens nya krönikörer

Ni känner dem redan som vassa reportrar. Men från och med nu kommer Wiveca Ström, Niclas Jonasson och Elin Gustafsson också att dela med sig av mer personliga texter. Möt Bohusläningens nya krönikörer.

ANNONS
|

För många är namnen redan välbekanta. Wiveca Ströms bevakning av Uddevallapolitiken, Niclas Jonassons granskningar av Preemraff i Lysekil och Elin Gustafssons reportage om Bohusläns kulturliv har gett eko i Västsverige och deras nyheter diskuteras flitigt på allt från arbetsplatser till middagar.

Bohusläningens trognaste läsare känner också igen dem från vinjetten ”Hallå där”, det lilla kåseriet som varit ett stående inslag under flera år. Och det är detta som nu vidareutvecklas. Från och med måndag den 7 december kommer du att kunna läsa krönikor signerade våra populära reportrar, en gång i veckan.

– Vi vill ge våra reportrar chansen att utveckla sina tankar lite utförligare och därför ge dem mer utrymme än tidigare, säger Bohusläningens chefredaktör Gunilla Håkansson.

ANNONS

Wiveca Ström först ut

Och just att få tillfälle att utveckla sina egna tankar är något som Wiveca Ström ser mycket fram emot.

– Det ska bli en spännande utmaning att skriva krönikor. Jag ser fram emot att få möta läsarna i en annan roll än min vanliga som kritiskt granskande kommunreporter. Det ska bli roligt att få släppa loss en aning och bjuda på några av mina tankar, säger hon.

Kanske kan jag sticka ut hakan en del

Hon hoppas kunna hitta ämnen som engagerar läsarna och vill skriva om fenomen som berör många.

– Kanske kan jag sticka ut hakan en del, kanske lyckas jag locka till ett igenkännande leende eller också hittar jag ett ämne som några av er kan prata om runt fikabordet.

Wiveca Ström

0
Ålder: 59.
Yrke: Kommunreporter på Bohusläningen.
Fritidsintressen: Familjen, svåra korsord, musik, hundar.
Förebild: Starka kvinnor genom historien.
Bra på: Odla orkidéer, pröva ny mat och lösa praktiska problem.
Sämre på: Ha tålamod.
Framtidsdrömmar: Leva pigg länge, få lov att börja resa igen och skaffa en valp.

Niclas Jonasson

0
Ålder: 30.
Yrke: Reporter på Bohusläningen med fokus på Lysekil.
Fritidsintressen: Hockey. Jag följer Brynäs på gränsen till att det blir ohälsosamt. Annars läser jag böcker, följer ett antal tv-serier, tränar och spelar tv-spel.
Förebild: Jag gillar människor som brinner för något.
Bra på: Jag är halvbra på att spela gitarr, lite mer än halvbra på att sjunga. Och en otroligt skicklig bilförare.
Sämre på: Att vakna tidigt på morgonen och att lägga mig i tid på kvällen.
Framtidsdrömmar: Jag är en enkel man. Jag önskar att pandemin tar slut någon gång, att det blir fred på jorden och att Brynäs vinner SM-guld.

Elin Gustafsson

0
Ålder: 28.
Yrke: Kultur- och nöjesreporter på Bohusläningen.
Fritidsintressen: Vandra, gå på bio, strosa runt på loppisar, måla och äta middag med nära och kära.
Förebild: Jag har många, men generellt människor som vågar gå sin egen väg. Jane Austen, för att ta ett gammalt exempel, eller varför inte Dagny Carlsson som är ett levande bevis på att ålder bara är en siffra.
Bra på: Att vara spontan.
Sämre på: Att hålla mina krukväxter vid liv.
Framtidsdrömmar: Först och främst att få träffa alla sina nära och kära igen när pandemin är över, sedan hade det ju varit fint att någon gång skriva en bok.

Wiveca Ström får äran att skriva den första krönikan i Bohusläningens nya satsning, och den är redan klar.

– Den handlar om Anders Tegnell, Lars Lerin, drottning Kristina och julbord. Hur det hänger ihop får du veta om du läser Bohusläningen nu på tisdag, säger Wiveca Ström.

Vill få läsarna att skratta

Niclas Jonasson är för Bohusläningens läsare mest känd som reporter med fokus på Lysekil. Han tar sig an uppdraget att skriva krönikor med skräckblandad förtjusning.

– Jag är glad, spänd och lite rädd inför att skriva krönikor. Som reporter är man van vid att skriva vad andra säger, vad kommunala handlingar avslöjar och att ta reda på vad som är sant och inte sant. Nu ska jag hitta på något eget, bjuda på vad som händer i mitt huvud om dagarna och det är lite skrämmande. Men skrämmande på ett bra sätt, som att åka en bergochdalbana för första gången, säger Niclas Jonasson.

ANNONS

Målsättningen är att skriva om saker som folk känner igen sig i

Han har flera idéer på lager, och ser fram emot att få sätta dem på pränt. Samt att få läsarna att dra på smilbanden.

– Målsättningen är att skriva om saker som folk känner igen sig i, eller som de åtminstone kan skratta lite gott åt. Förhoppningsvis kan jag bjuda på några perspektiv på aktuella händelser som ingen annan tar upp.

Hoppas komma närmare läsarna

Elin Gustafsson har under sin tid på Bohusläningen profilerat sig som en skarp kultur- och nöjesreporter, och hon är också peppad på att komma igång med de nya krönikorna.

– Det ska bli väldigt roligt och spännande. Krönika är textform jag själv tycker om att både läsa och skriva. Det är ett sätt för läsarna att komma närmare mig som journalist och vice versa. Därför ska det bli extra kul att få vara del av den här satsningen, säger Elin Gustafsson.

De kan bli en vattendelare som öppnar upp för diskussion över middagsbordet

Hon skriver redan krönikor på kultur- och nöjessidorna, men de nya texterna kommer att ha ett annorlunda anslag.

– Jag kommer att skriva om livet i stort och smått, allt från vardagsbetraktelser till aktuella ämnen. Det kan vara tankar kring hållbarhet och konsumtion eller huruvida ändlöst scrollande på sociala medier påverkar vårt mående. Min förhoppning är att människor ska kunna känna igen sig och relatera till ämnena, oavsett om man håller med eller inte. Det är just det som är det fina med krönikor, att de kan vara både tankeväckande och igenkännande men de kan också bli en vattendelare som öppnar upp för diskussion över middagsbordet hemma, säger Elin Gustafsson.

ANNONS

Bohusläningens reportrars krönikor publiceras på måndagar på vår nyhetssajt och på tisdagar i papperstidningen, med start denna veckan.

ANNONS