Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/7

Här är de nya bostäderna i Lanesundsviken

Sökandet efter en plats att bygga nya vårdfastigheter på slutar i bostadsbygge för Joakim Ulmefors. Han är medskapare till Överby höjd, ett helt nytt bostadsområde som kommer att byggas ovanför Lanesundsviken.

– Det blir 31 villatomter och 15–25 bostadsrätter. Det är ett fantastiskt område, vi föll pladask, säger Joakim Ulmefors. 

Efter att ha sålt sin ägarandel i bostadsföretaget Teambo och avsagt sig ett flerårigt uppdrag hos socialtjänsten, såg han nya möjligheter i området ovanför Lanesundsviken, som snart blir Överby höjd. Bakom projektet ligger även Mattias Olsson och Björn Jingblad. Området har de förvärvat av Inga Lill och Peter Thordén, son till Uddevallavarvets grundare Gustaf Thordén. 

– Man vill kunna ge det goda livet här ute till folk. Här har man närhet till Göteborg och Uddevalla, och samtidigt ett lugn, säger han. 

Läs även: Här planeras nya villatomter

Vill bevara lugnet
Just lugnet är något man inte vill rubba under byggprocessen. Joakim Ulmefors uppskattar att det finns åtminstone 70 hus i branten längs med berget. Det aktuella området är obebyggt, omfattar cirka nio hektar och avgränsas av naturmark i alla väderstreck utom i söder, som utgörs av befintligt villaområde i sluttningen ner mot Lanesundsviken.
– Vi säljer tomter medan husfirmor bygger valfria hus till kunder. Området har generöst tillträde till strövområden, cirka 30 procent förblir natur- eller parkmark, säger han. 

I dagsläget finns än så länge inga färdiga ritningar, men byggandet väntas komma igång till sommaren. 
– Både barnfamiljer och äldre har visat intresse, även de som redan bor i området, som kanske vill flytta högre upp och få bättre utsikt, säger Joakim Ulmefors. 

För att inte begränsa utsikten för de andra boende kommer husen att byggas enligt terrassprincip, där de främre raderna blir enplanshus, och de bakre blir i två plan. Estetiken kommer att vara återhållsam för att inte stjäla fokus från den naturliga miljön. 
– Vi har valt ett försiktigt formspråk som smälter väl in i miljön och har tittat på arkitekter som Gert Wingårdh, berättar Joakim Ulmefors. 

Prislappen ännu inte satt
Bostadsrätterna har man inte börjat projektera för ännu. Vad de kommer att kosta kan Joakim Ulmefors inte svara på, annat än att man strävar efter att hålla produktionskostnaderna nere. Tomterna däremot kommer att landa på mellan 1,6 till 3 miljoner kronor. Hittills har omgivningen enligt honom reagerat positivt på det nya bostadsbyggandet. 

– Man har vetat om att detta skulle bli av under många år. Infarten till bostadsområdet kommer att gå bakom berget, så de som bor här nu kommer inte att påverkas, säger han.