Här är krigsskeppet som styr mot Göteborg

Under torsdagen anlöper den brittiska stoltheten HMS Monmouth hamnen i Göteborg. Men vad fartyget har för syfte med sin resa är inte känt.

ANNONS
|

HMS Monmouth eller The black duke som krigsfartyget också kallas tillhör den brittiska kungliga flottan och har under sina 25 år till havs färdats mer än 560 000 mil. GT var första med att skriva om fartygets Göteborgsvisit och under torsdagen anlöper Black duke hamnen, skriver gp.se

Black duke mäter 133 meter från för till akter. Enligt den brittiska flottans hemsida, genomgår fartyget just nu träning för att vara redo att återvända till stridens hetta när så krävs. Men Anders Havner som är löjtnant och förbindelseofficer vid besök i Göteborg tror snarare att fartyget är här för att hänga med göteborgarna.

ANNONS

– Vissa fartyg är trötta efter hårda övningar och vill bara vila, andra vill ha mer utbyte och tycker det är trevligt att märkas. Just det här fartyget tar nog chansen att komma hit för att skapa relationer med Göteborg, säger han till GT.

Fartygets visit blir dock kort – redan på måndagen är det tänkt att fartyget ska åka vidare.

2011 tillbringade Black duke sommaren i Indiska oceanen, där hon patrullerade Somailas kust i jakt på pirater. Hon har även rest jorden runt, innehaft paradrollen i militära uppvisningar och övningar och har samlat på sig fler stridstimmar under sin livstid än något annat fartyg som fortfarande är i tjänst hos den brittiska flottan.

Inom kort kommer Black duke dock inte räknas som mer än småpotatis i brittiska kretsar. Just nu håller nämligen den brittiska kungliga flottans största krigsfartyg någonsin på att byggas i Rosyth, nära Edinburgh. Det fartyget kommer att väga 65 000 ton och vara 280 meter långt.

FAKTA: HMS Monmouth

Smeknamn: The black duke

Längd: 133 meter

Vikt: 4 900 ton

Sjösatt:1991

Hemmahamn: Devonport, Plymouth

Hastighet: 52 km/h (28 knop)

Klass: Fregatt

ANNONS