Här är Munkedals nya utvecklingscentrum

Välbesökt och god stämning. I dag invigdes Munkedals utbildnings- och utvecklingscentrum i Dingle.

ANNONS
|

–Det har gått bra! Riktigt mycket folk och trevligt. God stämning. Skönt att det faktiskt händer, säger kommunalrådetÅsa Karlsson (S) som klipptebandunder invigningen i skolmatsalen.

Processen med att ta fram det nya centrat, som är ett utbildningsparaply för Kunskapens Hus, Naturbruksskolan Dingle och Dinglegymnasiet AB, har varit både lång och omskriven. Men efter att överklagan om köpet av naturbruksgymnasiets anläggning drogs in, blev det till slut möjligt för skolorna att driva verksamhet gemensamt.

LÄS MER:

– Vi har haft öppet med information om våra utbildningar inom alltifrån trädgård, motorsåg och röjsåg inom komvux, till yrkeshögskolans uppdragsutbildningar inom trädgård och odling, berättar Maria Johansson, utbildningssamordnare på Naturbruksskolan Dingle.

ANNONS

I det nya utbildnings- och utvecklingscentrumet huserar kommunens egna utbildningar, ett fristående aktiebolag, regionen och ett hunddagis. Enligt Åsa Karlsson är tanken att kombinationen av de olika verksamheterna ska leda till just utveckling.

–Vi behöver människor som är utbildade på det senaste. Därför är det bra med den här typen av utbildnings- och utvecklingscentrum där man kan jobba med de här frågorna, säger hon.

Under dagen har gamla och nuvarande elever funnits på plats för att berätta om utbildningarna för blivande studenter. Åsa Karlsson ser attefterfrågan på utbildad personal inom skolans utbildningsområden är stor.

–Förhoppningen är ju att kunna förse de gröna näringarna med utbildad arbetskraft och att ungdomar och vuxna ska kunna få jobb, och kunna möta utbildningsbehovet från företag snabbare. Att de får kompetent arbetskraft, säger hon.

Också Maria Johanssonbekräftar bilden av att arbetskraftsbehovet inom branschen är stort. Särskilt inom trädgård.

–Det är viktigt att man utbildar och ger kunskap i hur man bygger ett hållbart samhälle, och i att kunna leva på landsbygden. Det är jätteviktigt att vi har en egen produktion i Sverige. Både av grönsaker och mat.

Skolans planteringar fungerar som lektionssalar utomhus. Här utbildas eleverna i både ekologisk och konventionell odling. Att Dingleskolans gamla lokaler kan fortsätta att utnyttjas är Maria Johansson positiv till.

ANNONS

–Nu är vi flera arrangörer som kompletterar varandra bra och kan nyttja de här fina anläggningarna och miljöerna, säger hon.

ANNONS