Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här blir det svinkallt i Bohuslän

Nu slår kylan till mot Västsverige på riktigt. Prognoserna vittnar om rekordkyla för vintern, på vissa håll så kallt som -20.

Enligt flera vädersajter långtidsprognoser når kylan sin kulmen på söndag. Kylan ser ut att bli allra värst i området kring Lysekil, där SMHI rapporterar om temperaturer runt -20 under söndagen. Och på andra orter ser det inte ut att bli speciellt mycket bättre. Norska vädersajten Yr har också rapporterat om temperaturer ner mot -20 omkring Göteborg, Lysekil och Trollhättan under söndagen.

Kylan kommer att öka i Västsverige under hela nästa vecka. Under de första dagarna väntas temperaturer kring nollan. Men från onsdag blir det markant kallare. I bland annat Göteborg kan man då räkna med som kallast -12 grader, enligt SMHI. Den mest extrema kylan uppkommer vid klart väder, så exakt hur många minusgrader vi har att vänta beror på hur molnen kommer att röra sig.

– Det är för tidigt nu att säga hur molnigheten kommer att breda ut sig, säger Maria Jönsson, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Frågan är alltså hur kallt det egentligen blir, men att det blir kallare råder det enligt Maria Jönsson inga större tvivel om. Däremot är det inte klart hur länge kylan stannar.

– Det borde hålla i sig i alla fall över nästa helg och början på veckan efter. Sen verkar det vara lite mildare luft på gång.

De flesta orter i Västsverige, däribland Skövde, Halmstad och Uddevalla, kommer troligtvis ligga på temperaturer mellan -10 och -15 i slutet på nästa vecka.

Kyla kan föra med sig flera problem, bland annat frysta vattenledningar och halka på vägarna. Andreas Terner, räddningstjänsten Storgöteborg säger att den största risken är att människor tror att extrem kyla innebär säkra isar och ger sig ut och åker skridskor.

– Det är alldeles för tidigt för det. Isarna är livsfarliga, det har inte varit kallt tillräckligt länge, säger han.