Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Högsäsong för stingsliga maneter

Försommaren innebär högsäsong för brännmaneter. Om det är ovanligt många är dock svårt att veta, eftersom djuren är luriga att hålla koll på.

– De är extremt fläckvis förekommande. Det kan vara massvis med maneter på en plats vid en tidpunkt och inga alls vid en annan tidpunkt, säger Martin Larsvik vid Lovéncentret på Tjärnö.

Samtidigt som båtgäster jublar över att det inte är några maneter inom synhåll, kan fiskare som trålar på 200 meters djup ha en helt annan uppfattning. De förekommer fläckvis även i djupled, berättar Martin Larsvik.

– Däremot är det en utbredd uppfattning att de kan reglera sin flytkraft om vattnet blir varmare än 20 grader, då försvinner de ner på djupare vatten, säger han.

Det gör försommaren och hösten till högsäsong för brännmaneter i badvänliga vatten. Antalet under sommaren bestäms troligen tidigt på våren i samband med att småmaneterna föds.

Vill man undersöka förekomsten föreslår Martin Larsvik dock också att man skulle kunna kolla på föregående års sensommar, då nästa generation brännmaneter blir till.