Högskolan Väst vill starta polisutbildning

Högskolan Väst vill starta en utbildning av poliser. Ansökan skickades in under torsdagen.

ANNONS
|

Högskolan Väst skickade under torsdagen in en ansökan till Polismyndigheten om att få bedriva polisutbildning, en ansökan som stöds av högskolans styrelse och den omgivande regionen.

- Vi har goda förutsättningar att bidra till en hållbar polisutbildning i flera steg till exempel genom livslångt lärande och med flera specialiseringsnivåer, säger rektor Martin Hellström i ett pressmeddelande.

Fler poliser

Martin Hellström betonar att en stark anledning till att högskolan vill bedriva polisutbildning är vikten av att bidra till samhällsutvecklingen.

- Vi har ett starkt engagemang i vår region och dess utveckling. Möjligheten att rekrytera poliser till vår region har stor betydelse för ett väl fungerande samhälle. Vi har med vår profil inom arbetsintegrerat lärande en stor fördel med vår täta samverkan med omvärlden, säger Martin Hellström.

ANNONS

Den 18 maj fick Högskolan Väst en inbjudan från Polismyndigheten att senast den 31 maj inkomma med en fördjupad ansökan att få genomföra polisprogrammet, efter det att en intresseanmälan skickats in tidigare i maj.

Tre lärosäten

Polisutbildning bedrivs för närvarande vid tre lärosäten, Umeå Universitet, Södertörns högskola och Linnéuniversitetet i Växjö. I Umeå och Växjö bedrivs utbildningen även på distans. Även i Fyrbodal finns en distansutbildning, där man har ett 20-tak elever.

Från och med januari 2019 kommer även Malmö universitet att bedriva polisutbildning. Antalet utbildningsplatser har mer än fördubblats under senare år och kommer att utökas ytterligare. Behovet är att utbilda 1000 nya poliser årligen.

Polisprogrammet omfattar 2,5 år och avslutas med polisexamen. Under denna period förläggs en sex månader lång aspirantutbildning.

ANNONS