Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Då ska du hålla till vänster på promenaden

Så kul det är att många är ute och rör på sig. Om alla håller sig på rätt sida blir det ännu roligare.

Det här är ett kåseri. Ställningstaganden är skribentens egna.

Dels är det förstås nyttigt och nödvändigt att röra på sig, men just nu är det också extra viktigt för många att få en chans till samvaro med andra, om än med den för smittodämpningen viktiga distansen.

På strandpromenaden och även på andra promenad- och cykelleder i Uddevalla är det ofta så gott om vandrare och cyklister att det ibland kan bli trångt. När vi möts på promenaden uppstår då också en del förvirring kring vilken sida man ska hålla sig på. Det är över 50 år sedan vi började köra motorfordon på höger sida, men det är först sedan 2018 som det finns regler om hur man ska bete sig på en omärkt led som enbart trafikeras av gående och cyklister.

Som gående ska man hålla sig på den vänstra sidan av riktningen. Cyklister ska hålla sig i mitten och använda sig av högertrafik, alltså närmast de gående de möter i den händelse det blir ett möte med fyra personer i bredd.

Det innebär också att man ibland inte alltid kan hålla fast vid att gå i bredd över hela banan om man är två eller fler i sällskapet, har med sig barnvagn eller kopplad hund. Särskilt inte nu när vi dessutom ska hålla extra avstånd. Och på strandpromenaden cyklar man alltid på de gåendes villkor.

På trottoarerna håller gående sig dock till högertrafik då man i färdriktningen kommer närmast den mötande trafiken.

Solklart, eller hur? Som den gamla hälsningen lyder, väl mött!