Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Det är alltid bra att vara källkritisk"

Julia Forsberg om vikten av att vara källkritisk

Det här är ett kåseri. Ställningstaganden är skribentens egna.

I dessa dagar när coronaviruset toppar all nyhetsrapportering kom jag att tänka på det här med information och hur tillgänglig den är i dag.

När jag började arbeta som sjuksköterska 2004 var det få patienter som hade läst på om sina symtom på internet innan de sökte vård. När jag lämnade vården 2014 var den sortens pålästa patienter snarare regel än undantag. Och för det mesta är det bra. Information är i bästa fall balanserad och pålitlig och kan leda till en känsla av kunskap och kontroll för den som är orolig över sin hälsa.

Men som alla vet är internet i all sin härlighet också en plats där rykten och desinformation färdas med ljusets hastighet. Så jag använder det här utrymmet i dag till att mana till försiktighet och eftertanke. Det är alltid bra att vara källkritisk, men särskilt i dessa dagar. Information från Folkhälsomyndigheten och 1177 trumfar panikivrande tweets alla dagar i veckan.

Hallå där! är en lättsam spaning, reflektion eller tanke från en av ­redaktionens medarbetare. Åsikterna är skribentens egna.