Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

”Doftminnet av morfars pipa är mycket starkt och kärt”

Christer Lindgren om väcka barndomsminnen till liv.

Det här är ett kåseri. Ställningstaganden är skribentens egna.

Att bläddra i gamla fotoalbum, lyssna på gamla inspelningar eller ta fram gamla saker som påminner om barndomen väcker alltid starka minnen.

Minnena av smaker och dofter kan enligt forskare vara väldigt starka och gå så långt tillbaka som till fyra–femårsåldern och då ofta kopplas till känslor av trygghet och vällust.

Jag har själv aldrig rökt, men ändå är doftminnet av morfars pipa mycket starkt och kärt. Det gäller också till exempel doften av mammas parfym och pappas rakvatten Old Spice, en kaffekokare, en flickväns doft av Date, en nytjärad eka medan ett inte lika kärt minne är den starka eterstanken på en läkarmottagning.

När det gäller smakerna minns jag en kola som såldes i den varubil som varje vecka stannade utanför min morfar och mormors hus, Riff-tuggummi, Pipe-ice, citronpopcorn, Tutti-Frutti-tabletter liksom läsken Merry.

En del minnen går dock inte att locka fram. Hur var egentligen Zingo med chokladsmak? God eller bara annorlunda och äcklig? Jag skulle också kunna ge en del för att ännu en gång få känna den speciella och underbara doften av de påsar med ishockeykort som jag köpte i slutet av 60-talet.

Vilka gamla doft- och smakminnen har du?