Hallå där

Ännu är ju inte getingsäsongen riktigt igång, men den kommer. Då kommer en del av oss att bli förlamade av skräck.

ANNONS
LocationUddevalla||

Bild: Edvin Bergstrom

Till exempel min sambo, trots att han aldrig någonsin blivit stungen av en geting. Eller bi. Och verkligen inte av en humla som han också är helt skräckslagen inför. Hans mamma, som inte heller blivit stucken, är också livrädd, så jag gissar att han tagit efter hennes beteende. Allt som är gult och svart utlöser stressreaktioner. Min vän Liselotte kom på ett bra trick för sin tioårige son som trampade i ett jordgetingbo, med massor av stick som följd. Han blev av förklarliga skäl rätt skraj för getingar efter det.

Som den coach hon är kom hon på en slags terapi. När pojken hade sett tio getingar, bin eller humlor skulle han få en glasspinne! Snart förbyttes skräcken till förväntan, för varje svartgul flygande varelse han såg var han ju närmare sin glass.

ANNONS

Jag tänkte att samma terapi kunde kanske funka för min sambo också. Men eftersom han nött in fobin i mer än femtio år så har jag satt gränsen vid 50 getingar. Och jag tror inte pinnglass funkar... så vad lockar man en engelsman med? Jo, skotsk whisky! Jag har lovat honom en liten flaska när han sett 50. Man vet att man är på god väg att få upp entusiasmen för randiga flygfän när han försöker få dem han sett på teve godkända. Han har samlat sex hittills - när ytterligare 44 är sedda är jag säker på att han kommer att älska dem!

ANNONS