Hallands sjukhus Halmstad.
Hallands sjukhus Halmstad. Bild: Roger Larsson

Man avled efter amputation – läkare kritiseras

Den äldre mannen fick inte antibiotika inför operationen där han skulle amputera ett ben. Han drabbades av blodförgiftning och avled fem dagar efter operation. Nu kritiseras läkaren av Inspektion för vård och omsorg, Ivo.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Mannen, en Halmstadbo i 70-årsåldern, genomgick 2019 en operation där en del av hans ben amputerades. Inför operationen bedömde läkaren att mannen inte behövde en dos antibiotika då han stått på antibiotika flera veckor innan operation.

Operationen genomfördes och mannen fick sitt ben amputerat ovanför knät. Efter operationen uppstod dock komplikationer. Han hade bland annat drabbats av en blodförgiftning till följd av en infektion. Två dagar efter operationen tvingades han till en ny operation där ytterligare en del av benet amputerades.

Mannen blev dock inte bättre. Han fick komma till avdelningen för palliativ vård och avled fem dagar efter den första operationen.

ANNONS

En anhörig, som anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, skriver i sin anmälan att den andra operationen hade kunnat undvikas om mannen hade fått antibiotika vid det första operationstillfället.

Nu har Ivo granskat ärendet och kritiserar läkaren vid Halmstads sjukhus för att inte ha ordinerat antibiotika i förebyggande syfte.

Ivo skriver i sitt beslut att läkaren har ”brustit i sin yrkesutövning då han inte ordinerade antibiotika i förebyggande syfte”. IVO noterar även att antibiotikaprofylax skulle ha ordinerats enligt Region Hallands riktlinjer.

Läkaren skriver i sitt yttrande att hans bedömning var att patienten inte behövde en dos antibiotika till. Han skriver även att man under operationen inte upptäckte några tecken på infektion och att hans uppfattning är att handläggningen var i enlighet med regionens rutiner och enligt konstens regler.

Patienten var multisjuk sedan tidigare. Ivo skriver att läkaren borde ha diskuterat val av antibiotika och doser med läkare inom berörda specialiteter om det fanns några tveksamheter kring att ge patienten ytterligare antibiotika med tanke på grundsjukdomarna. Ivo kan inte uttala sig om huruvida patienten hade överlevt om han hade fått antibiotika, men skriver att hans förutsättningar för att överleva hade varit bättre.

ANNONS