Handsprit i bilen kan börja brinna under värmeböljan

Handsprit i bilen har blivit en vana för många bilägare under pandemin. Men i samband med värmeböljan varnar MSB för att lämna handsprit i bilen, eftersom den är brandfarlig och kan börja brinna.

ANNONS
|

Under onsdagen väntas 32 grader i Göteborg. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har gått ut med ett antal tips på vad man ska tänka på.

Bland annat uppmanar de till att inte lämna handsprit i bilen, eftersom det innehåller alkohol och är brandfarligt, något som P4 Göteborg var först att rapportera om.

När temperaturen stiger ökar avångningen i handspriten, vilket kan leda till brand i kombination med en gnista eller låga. Något som kan uppstå när man exempelvis öppnar eller stänger en bildörr.

Handsprit, alkogel och handgel är produkter som innehåller hög alkoholhalt på 70 procent eller högre. Det leder till att de lätt kan antändas vid rumstemperatur.

ANNONS

Alkoholbaserade desinfektionsmedel används främst inom vården, men blev allt vanligare bland privatpersoner under pandemin eftersom det används för att förhindra smittspridning.

Enligt MSB ska samtliga produkter vara märkta med ”Brandfarligt” eller ”Mycket brandfarligt”, eftersom det är brandfarliga vätskor med låg flampunkt, under 23 grader. Flampunkten är den temperatur som en vätska minst måste uppnå innan den kan antändas.

Fakta: Vätskebrist och uttorkning

Vätskebrist och uttorkning uppstår när kroppen gör av med mer vätska än vad du tillför den.

Det är vanligast bland små barn, äldre personer eller personer som har ansträngt sig hårt fysiskt när det är väldigt varmt.

För att undvika vätskebrist och uttorkning är det bra att undvika söta drycker, eftersom det kan ge diarré som kan göra att du blir mer uttorkad.

Upplever man symptom på vätskebrist och uttorkning ska man genast uppsöka en vårdcentral eller en jouröppen mottagning.

Källa: 1177.se

ANNONS