Alvin Viktorsson, som är sju år,  hjälper pappa med att bygga friggebod under hemma semestern.
Alvin Viktorsson, som är sju år, hjälper pappa med att bygga friggebod under hemma semestern. Bild: Matilda Spetz

”Hemester” innebär högtryck i bygghandeln

Inställda utlandssemestrar och mer tid på hemmaplan har lett till att fler väljer att göra det själv och bygga hemma.
– Det spikas trall och byggs altan som aldrig förr, säger Gunnar Jakobsson VD på Derome Timber.

ANNONS
|

På Byggmax i Uddevalla lastas virke i fulla lass. Det byggs altaner, friggebodar, Attefallshus och bilgarage under semestern. Jörgen Viktorsson med sonen Alvin är två av semesterfirarna som sett över sitt hus och trädgård och bestämt sig för att bygga en friggebod tillsammans.

– Vi är här för att köpa virke till väggar och tak, berättar pappa Jörgen som räknar med att friggeboden kommer att kosta mellan 40 000 och 50 000 kronor.

Familjen Viktorsson är en av alla de tusentals familjer som väljer hemmafix eftersom årets utlandssemester blev inställd. Sjuårige Alvin som får vara med och hjälpa pappa att bygga friggeboden verkar det inte gå någon nöd på.

ANNONS

– Nä, det är kul att få vara med att handla virke och bygga hus, säger han.

Miljonökning av försäljning

Redan i mars märkte varuhuset av en markant ökning av försäljning på Byggmax berättar försäljaren Jennifer Zachrisson.

– Försäsongen började mer än en månad tidigare än vanligt och den volym virke vi normalt säljer i juli sålde vi redan i maj. Försäljningen har ökat med flera miljoner, säger hon.

Jennifer Zachrisson som arbetar på Byggmax Uddevalla  märker att allt fler väljer att göra det själv.
Jennifer Zachrisson som arbetar på Byggmax Uddevalla märker att allt fler väljer att göra det själv. Bild: Matilda Spetz

På Byggmax har man även märkt av att det blivit allt ovanligare att man hyr in snickare för olika byggprojekt utan att man istället väljer att själv snickra hemma.

– Det är fler folk som vanligtvis inte bygger som dragit igång projekt i sommar nu när de har mer fritid, säger hon.

Mer virke i år till byggvaruhusen i Uddevalla

På Byggmax i Uddevalla har den ökade efterfrågan på hemmafix varken lett till någon brist på material eller tomhänta kunder.

– Tvärtom så har vi kunnat öka våra leveranser av tryckimpregnerat virke eftersom vi har haft mycket högre försäljning i år, berättar David Fransson som är platschef på Byggmax i Uddevalla. Speciellt hög efterfrågan har det varit just på tryckimpregnerat virke eftersom man använder det för att bygga altan.

Tidigare år har flera sågverk på västkusten varnat för virkesbrist men trots corona har de lokala sågverken kunnat exportera sitt virke både utomlands och till Sverige som normalt.

ANNONS

”Det byggs trall och altan som aldrig förr”

Gunnar Jakobsson som är VD på Derome Timber, ett skogsföretag som avverkar skog lokalt i trakten kring Orust och som förser byggvaruhusen på västkusten med virke genom sitt sågverk i Kungsbacka säger att han aldrig sett en liknande efterfrågan på virke under sitt yrkesverksamma liv.

– Det byggs hemma som aldrig förr vilket är väldig glädjande, säger han.

Även om företaget hade en lite svacka i april då man inte kunde leverera till England till följd av corona har man tagit igen det tappat med råge eftersom även engelsmännen väljer att göra det själva.

– Det är tack vare våra anställda på sågverket i Anneberg som jobbat på högvarv som vi kunnat leverera virke både till Sverige men även till England, avslutar han

ANNONS