– Såklart är det företagens ansvar att sätta ut säkra varor på marknaden, säger Camilla Westlund, inspektör på Kemikalieinspektionen.
– Såklart är det företagens ansvar att sätta ut säkra varor på marknaden, säger Camilla Westlund, inspektör på Kemikalieinspektionen. Bild: Kemikalieinspektionen

Hittade farliga ämnen i vanliga lädervaror

Cancerframkallande ämnet sexvärt krom hittades i vanliga mobilskal. Det står klart när Kemikalieinspektionen analyserat några av våra vanligaste läderprylar.
– Det går inte att utesluta helt att ämnet kan orsaka cancer vid långvarig hudkontakt, som när konsumenterna håller i ett mobilskal, säger Camilla Westlund, inspektör på Kemikalieinspektionen.

ANNONS
|

Mer än var tionde testad läderprodukt innehöll farliga och förbjudna ämnen. Lite längre ner hittar du listan på vilka produkter som nu stoppats.

Totalt 20 företag och 70 läderprodukter som mobilskal, klockarmband, handskar, armband och träskor har analyserats för att spåra farliga ämnen. I åtta av de granskade varorna fanns förbjudna ämnen, bland annat sexvärt krom. Av dessa var fem mobilskal, två par handskar och ett klockarmband.

– Såklart hade vi hoppats på att det skulle vara färre, men jämförelsevis är det ungefär vad vi brukar hitta, att tio procent av produkterna innehåller förbjudna ämnen, säger Camilla Westlund, inspektör på Kemikalieinspektionen.

ANNONS
Sexvärt krom som Kemikalieinspektionen fann i flera mobilskal och -fodral är en allergen. Men enligt myndighetens inspektör kan det inte uteslutas ”helt att ämnet också kan orsaka cancer vid långvarig hudkontakt”.
Sexvärt krom som Kemikalieinspektionen fann i flera mobilskal och -fodral är en allergen. Men enligt myndighetens inspektör kan det inte uteslutas ”helt att ämnet också kan orsaka cancer vid långvarig hudkontakt”. Bild: Mostphotos

Sexvärt krom kan orsaka cancer vid inandning och framkalla allergiska reaktioner vid hudkontakt. Dessutom är ämnet farligt för miljön.

– Även om risken för cancer är störst vid inandning så är går det inte att utesluta helt att ämnet också kan orsaka cancer vid långvarig hudkontakt, som när konsumenterna håller i ett mobilskal. Men det är som allergen sexvärt krom främst orsakar problem vid hudkontakt, säger Camilla Westlund.

Produkterna med för höga nivåer av farliga ämnen:

Läder- och skinnskor är annars en av de produkter som är mest förekommande i det EU-gemensamma registret Rapex/Safety Gate för innehåll av sexvärt krom. Men Kemikalieinspektionen gjorde 2015 en kontroll på den svenska marknaden där skor ingick. Därför blev det en inriktning på andra produkter denna gång.

Trevärt krom kan bli sexvärt krom

Det är i garvningen av lädret som farligt sexvärt krom kan bildas. I arbetsprocessen används då trevärt krom och görs garvningen felaktigt kan det farliga kromet bildas. Kromgarvning är den absolut vanligaste formen för att bearbeta läder och skinn för konsumentprodukter.

LÄS MER:Åsas mobilskal innehöll höga halter arsenik

Hos Hestra-handskens analyserade gula handske har det troligen skett en oxidering efter garvningen som lett till att det trevärda kromet omvandlats till sexvärt, enligt företagets vd Anton Magnusson:

– Det var ett tråkigt besked och självklart tog vi vårt ansvar och stoppade direkt alla leveranser, säger han.

ANNONS

Därefter har företaget analyserat hur problemet uppkommit och säkerställt inköp av det materialet. Hestras kunder har informerat sina kunder så långt det varit möjligt.

– Som tur var hade ännu inte så många handskar hunnit säljas av den identifierade produktionslotten eftersom det var tidigt på säsongen, säger Anton Magnusson.

Lågt gränsvärde på grund av hälsorisker

I den EU-gemensamma Reach-förordningen finns ett begränsningstal för sexvärt krom, 3 mg/kg av lädrets torrvikt. Gränsvärdet för detta är satt mycket lägre än andra gränsvärden, exempelvis för ftalater i leksaker, just för att det är så farligt och för att konsumenterna som har hudkontakt med dem utsätts för hälsorisker.

Problemet med det sexvärda kromet anses framförallt finnas med produkter som är tillverkade utanför EU, där man inte tillämpar samma regelverk.

– Om du som konsument köper från svenska aktörer borde man kunna känna sig säker på att de ställer krav på sina leverantörer. Men om du beställer produkter direkt själv från ett land utanför EU är risken troligen större för att få ett läder som är garvat på ett garveri som inte garvar på ett korrekt sätt, säger Camilla Westlund.

Varför hamnar ändå dessa farliga produkter på vår marknad?

– Såklart är det företagens ansvar att sätta ut säkra varor på marknaden. I detta projekt har vi haft kontakt med stora aktörer som har system för att just hitta brister. Men även om de litar på sina leverantörer kan dessa i sin tur använda underleverantörer som inte är lika säkra. Därför kan det slinka med någon produkt som haft en brist i produktionen och som lett till farliga kromföreningar i lädret.

ANNONS

Alla varor har stoppats

Alla varor som hade för höga halter av något undersökt ämne har redan stoppats och dragits tillbaka från försäljning, enligt Kemikalieinspektionen.

– Ibland har företagen haft kontakt med andra länders myndigheter som bedriver tillsyn och har redan vidtagit åtgärder när vi kontaktar dem. Efter våra kontroller stoppar de också självmant försäljningen. Företagen vill göra rätt. Vi behöver sällan förbjuda dem att sälja produkten.

Tips till företag som säljer lädervaror

• Ställ tydliga kemikaliekrav som efterlevs av leverantörerna.

• Ta stickprover på produkterna.

• Analysera varorna efter relevanta ämnen innan de når marknaden

Källa: Kemikalieinspektionen

Åtta företag, importörer eller återförsäljare, är inblandade i produkterna med för höga gränsvärden. Ett företag hade två mobilskal med för höga förbjudna halter. En produkt hade begärts ut från ett företag som visade sig ha en svensk leverantör. Leverantören blev då också tillsynad i projektet.

Förutom sexvärt krom ingick i Kemikalieinspektionens analys bland annat bly, kortkedjiga paraffiner och azofärgämnen. Bly är akut giftigt i höga halter och farligt för miljön. Bly hittades i ett mobilskal som också innehöll sexvärt krom.

Företagen anmäls till miljöåklagare

Alla företag som sålt varor med ämnen över gränsvärdet har anmälts eller ska anmälas till miljöåklagare.

– Så måste vi agera som tillsynsmyndigheten. Men om företagen inte varit ouppmärksamma eller haft uppsåt så går åklagaren inte vidare i ärendet, förklarar inspektören.

Vad kan myndigheterna göra bättre för att förhindra att dessa farliga produkter säljs?

– Det är upp till företagen att skaffa sig den kunskap de behöver och agera på ett kompetent sätt för att inte utsätta konsumenterna för fara. Vi kontrollerar att reglerna följs och företagen kan vända sig till oss för att få information och vägledning.

ANNONS

Och vad kan man som konsument göra för att påverka företagen?

– Försök att kolla att leverantören har schysta arbetsvillkor, för då brukar det också vara så att de ser till att de som arbetar i fabrikerna inte utsätts för dessa farliga kemikalier, säger Camilla Westlund.

Garvning av läder med krom skapar främst miljö- och arbetsmiljöproblem i tillverkningslandet. Vill man inte köpa kromgarvat läder alls finns vegetabiliska metoder och andra sätt att garva läder. Dessutom, om garvningen med trevärt krom sker på rätt ska inte sexvärt krom kunna bildas varken under tillverkningen eller i slutprodukten.

– Företagen som inte använder krom i garvningen är också måna om att använda det i sin marknadsföring.

ANNONS