Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen stängning av lokalsjukhusen

Ingen politiker vågar ta bort regionens tio små sjukhus (varav tre i Bohuslän och Dalsland), av hänsyn till valmanskåren.

Men efter gårdagens beslut i regionens hälso- och sjukvårdsutskott, är ännu tydligare att den tunga sjukvården samlas till fyra supersjukhus - Borås, Skövde, Näl, Sahlgrenska.

Också Kungälvs sjukhus lever vidare som fullvärdigt akutsjukhus, med upptagningsområde över Hisingen, Tjörn och en bit upp mot Uddevalla. Vad de tio småsjukhusen ska innehålla (dit hör sjukhusen i Strömstad, Lysekil och Bäckefors) ska nu diskuteras. Standarden kommer att variera, från att motsvara en vårdcentral till att inrymma specialistmottagningar, dagkirurgi eller kanske slutenvård.

”Politiskt utspel”

Något gammalt sjukhus kan komma att användas för planerad sjukvård som service åt hela Västra Götaland. Men vad vet man alltså inte ännu. Att sjukhusen i Alingsås och Lidköping inte längre kallas sjukhus utan närsjukvårdscentrum, tolkar FP som att akutverksamheten på de två också kommer att försvinna.

– Men det där är bara ett politiskt utspel från dem.Vi har inte sagt att akuterna ska bort där, säger hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande Helén Eliasson (S).

Inte ställt frågorna

– Det är tråkigt tycker vi, att s, v, och mp ser mer till hur byggnaderna ser ut och var de ligger, än till vilken sjukvård folket ute i bygden behöver, säger regionrådet Jonas Andersson (FP) som själv var den som för tre år sedan startade den genomgång av lokalsjukhusen som nu är färdig.

– Ta Dalsland som ett exempel. Vilket behov av vård har de som bor där? Vad måste göras i Göteborg? Vad skulle kunna göras i Uddevalla och vad skulle med fördel kunna ske på Dalslands sjukhus i Bäckefors? De frågorna har majoriteten inte ställt, beklagar Jonas Andersson.

En långbänk

Vad småsjukhusen ska användas till har varit en långbänk i politiken sedan bohuslandstinget slogs ihop älvsborgslandstinget. På den tiden stod striden också kring Svenshögens sjukhus. Moderaterna menar, då som nu, att lokalsjukhus kan öppnas för privata företag inom allehanda vårdspecialiteter.

– Uteslutet, säger Helén Eliasson som i stället pekar på att gårdagens om att alla lokalsjukhus får någon roll i vårdsamarbetet ibland ihop med kommunernas vårdapparat, är tecken på ansvar.