Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenskarnas drömgäst vid julbordet är Anders Tegnell enligt den årliga  undersökningen från Livsmedelsföretagen. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Svenskarnas drömgäst vid julbordet är Anders Tegnell enligt den årliga undersökningen från Livsmedelsföretagen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Wiveca Ström: Jag äter hellre julbord med Moses än med Tegnell

Ärligt talat, vem vill prata om smitta och coronapandemi över julbordets läckerheter? Kanske vill man hellre välja samtal om Nordpolsexpeditioner, budord eller årets julmys i tv? skriver Wiveca Ström.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

I år har Sverige fått en ny idol. Han har blivit så folkkär att det är den kända person som folk helst vill bjuda hem till sitt julbord, enligt årets julmatsundersökning från branschorganisationen Livsmedelsföretagen.

Vi talar om Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten, mannen i glasögon och manchesterbyxor med en titel som har fått fler än en nyhetsuppläsare att staka sig. Han är statsepidemiolog och har under året kommit att ge ansikte åt Sveriges och svenskarnas kamp mot den pandemi som sprider sig över världen.

Sedan i våras har han mer eller mindre outtröttligt uppenbarat sig så gott som varje dag på våra skärmar och redogjort i direktsändning för det aktuella läget. Lugnt har han bytt mellan grafikbilderna på pressträffarna och visat och förklarat vad siffrorna betyder. Sannolikt var det då han lade golvet till numera stå överst på bjudlistan till årets julbord.

Smitta eller karies

Han är naturligtvis säkert en mycket trevlig person – men, handen på hjärtat: vad skulle samtalet handla om? Vill man verkligen veta allt om luftburna virus, smitta i droppar som flyger och detaljer om antalet sjuka både här hemma och i andra länder när man sitter där och ska njuta av sill, Jansson, vegetariska röror och god ost. Svaret är sannolikt nej, och dessutom är det högst troligt att hedersgästen själv är hjärtligt trött på ämnet. Det kan säkerligen jämföras med det tabu som enligt konvenansens regler råder mot att till exempel be om råd om karies och mellanrumsborstar om man har bjudit en tandläkare eller tandsköterska till sitt middagsbord.

Självfallet skulle det inte vara bara Anders Tegnells ansvar att hitta samtalsämne, det bör alla runt bordet hjälpas åt med, men det riskerar ändå att bli både enkelspårigt och lite krystat till slut.

I stället kan det vara ett säkert kort att knyta val av önskegäst till ett ämne som lockar. Får man dessutom välja fritt ur historien finns ju många spännande val.

Finkläder till Nordpolen?

Varför inte bjuda André, för visst vore det intressant att höra hur han kom på idén att flyga luftballong för att komma över Nordpolen. Han skulle också få förklara hur han och kompanjonerna tänkte när de packade ner högtidskläder längst ner i kofferten för en äventyrlig resa i den oländigaste terräng man kan tänka sig.

Det vore rasande spännande att få höra allt om vad som fick henne att bryta sig loss och knäppa det svenska kungliga etablissemanget på näsan och skapa sig ett liv i Italien.

Annars kan man be före detta drottningen Kristina komma och smaka på julbordets fröjder. Det vore rasande spännande att få höra allt om vad som fick henne att bryta sig loss och knäppa det svenska kungliga etablissemanget på näsan och skapa sig ett liv i Italien. Och vem vet, hon kanske visar sig bli förtjust i några av rätterna som serveras i nutid.

Undrar om stentavlorna

Önskar man vidare kan annars en gestalt som Moses stå på listan. Tänk att höra honom berätta historien om hur han tog emot budorden och orkade hålla upp stentavlorna där allt ristades in. Om det nu var så det gick till, i annat fall blir det ju ännu mera spännande att få höra den sanna versionen.

Men för att närma sig detta mer realistiskt skulle en helt annan, och nutida, kändis kunna stå högst på gästlistan, nämligen Lars Lerin. Det skulle bli en inbjudan att äta julbord tämligen snart. Det vore ju onekligen roligt att kunna skicka med en och annan tanke och gärna kunna påverka lite av det som ni andra inte får se och höra förrän på julafton när han iklär sig rollen som julvärd. Och, skulle han till äventyrs redan ha hunnit skriva manus till vad som ska sägas under den kvällen, ja, då får sällskapet kanske en förhandsglimt av vad som komma skall på julafton.

Vem är din kändisönskegäst? Och vad skulle ert samtal vid julbordet handla om?