Kampen mot oljan är inte över

Saneringen av oljan på Tjörn är en kamp mot mörkret, vädret och klockan. När turisterna kommer ska oljan vara borta.

ANNONS
|

Ute på ön Kaurö går det omkring figurer i vita skyddsoveraller och munskydd. Tankarna förs automatiskt till katastrofbilder från kärnkraftsolyckor eller jordbävningsdrabbade områden. Men här är det oljan som fortfarande hotar. Sedan den 15 september har ungefär 850 ton plockats upp kring Tjörn. Än är det inte över, inte på långa vägar.

– Vi har en absolut ambition att ha ett normalt Tjörn igen till turistsäsongen, säger Tor Haugen.

Han är vd på Tjörns miljö som har fått i uppdrag att leda finsaneringen av stränder och skär. Han samarbetar med Anders Assarsjö på saneringsföretaget Entropi, och med Lina Johansson, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Tjörns kommun.

ANNONS

Den senaste månaden har arbetet med oljan förändrats. Från att ha varit en akut situation med hundratals inblandade ligger den dagliga arbetsstyrkan nu på ungefär 30 personer. De flesta av dem kommer från Polen.

Vid en vik på Kaurö står Adrian Antczak. Han tar av sig skyddsmasken en kort stund och berättar att arbetet går bra, även om det kan vara svårt ibland, beroende på väder.

– När man ser skillnaden känns det bra. Det blir fint när oljan försvinner. Det känns skönt att kunna göra någonting bra för svenskarna och deras natur, säger han.

Här i skärgården har man valt en saneringsmodell där man använder avfettningsmedel, och sedan lägger specialbehandlad torv på oljan. Man lägger också ut absorberingslänsor vid strandkanterna.

– Men vi lämnar ingenting i naturen, säger Anders Assarsjö.

Allt tas upp, även vrakved och nerkletat gräs. Det läggs i säckar, som lyfts med kran på båt, för att sedan gå till land. Destruktionen sker i Göteborg.

– Vi mäter inte i ton längre, det är resultatet som räknas, säger Anders Assarsjö.

Det är viktigt för alla kustkommuner att kunna ta emot turister. Ingen vill presentera kletiga sommarstränder med risk att sätta ner foten i en oljepöl. Kampen för att återställa naturen kring Tjörn fortsätter, trots att dagarna blir kortare och kortare. Än så länge är vädret bra.

ANNONS

– Men snö vill vi inte ha. Det blir hopplöst, då syns inte oljan, och då måste vi stoppa arbetet, säger Tor Haugen.

Just nu är Kaurö högprioriterat på grund av fågellivet där, Grönskären, Skaboholmen, Koholmen och Björholmen står på tur. Lina Johansson, kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektör, har tittat mycket på i vilken ordning de drabbade områdena bör saneras.

Även om oljekatastrofen inte verkar ha slagit så hårt mot fåglarna som man befarade i början, tycker Lina Johansson att det är för tidigt att blåsa faran över.

– Problem för fågellivet kan även uppstå senare, säger hon.

Bara den första månaden efter oljepåslaget har saneringsarbetet kostat Tjörns kommun 30 miljoner kronor, en kostnad som staten kommer att stå för. Då är bland annat Kustbevakningens insatser inte inräknade.

Vad tror du hela saneringsarbetet kommer att kosta?

– Jag gissar inte, utan jag väljer att citera en person från Myndigheten för samhällskydd och beredskap som kom hit och tittade. Han sa: "Det här är en sådan där 200-miljonersoperation", säger Tor Haugen.

10 september: En belgisk trålare och ett Maltaregistrerat fraktfartyg kolliderar utanför Jyllands västkust.

15 september: Olja påträffas i Tjörns skärgård. Kustbevakningen tillkallas.

16 september: Mängden olja visar sig betydligt större än vad man i första skedet trott och man sätter till större resurser i arbetet. Oljelänsor läggs ut för att stänga in oljan.

17 september: 50 kubikmeter olja har tagits upp. Insatsen utökas ytterligare under lördagen. Tilltagande frånlandsvindar riskerar att föra oljan ut till havs.

18 september: 150 kubikmeter olja har tagits upp. Naturskyddsområdet Stigfjorden stängs av genom oljelänsar.

28 september: 750 ton olja har tagits upp. 120 personer arbetar på öar och skär, utmed stränder och på staber. De kommer från bland andra Kustbevakningen, Försvarsmakten, räddningstjänsten, Sjöräddningssällskapet och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB och Länsstyrelsen.

3 oktober: 111 man i tjänst. På ett par platser är grovsaneringen avslutad. Varje dag får man in tresiffriga antal säckar med olja. I början av oktober bekräftas också att oljan som drabbat Tjörn är samma olja som kom ut i havet efter fartygskollisonen utanför Jylland.

14 oktober: Ytterligare 8–10 ton olja har tagits upp. Här fasas räddningsinsatsen ut, och arbetet med finsaneringen går över till det kommunala bolaget Tjörns miljö.

31 oktober: Trettiotalet personer arbetar med finsanering. 41 000 liter olja har tagits upp i säckar från Härön och Kaurö.

17 november: Arbetet med att finsanera fågelskyddsområdet Kaurö fortsätter. De senaste två veckorna har man fått upp drygt 12 ton olja.

ANNONS