Kriminalitet är mer än bara blåljus. Bohusläningens nya krimsatsning ämnar att ta läsarna närmare både människorna som begår, drabbas och utreder brott.
Kriminalitet är mer än bara blåljus. Bohusläningens nya krimsatsning ämnar att ta läsarna närmare både människorna som begår, drabbas och utreder brott.

Christian Möller: Bohusläningen storsatsar på krim – nya fördjupningar varje måndag

Få ämnen berör er läsare lika mycket som kriminalitet. Nu gör vi på Bohusläningen en kraftansträngning för att ge er nya perspektiv och nå djupare än tidigare. Men för att lyckas behöver vi er hjälp, skriver Christian Möller.

ANNONS

Brottslighet är ett hett ämne i Sverige. I samband med valet 2022 ansåg väljarna att lag och ordning var det viktigaste samhällsproblemet och politiska frågan, enligt en rapport från SOM-institutet vid Göteborgs universitet. 41 procent av de tillfrågade placerade brottsligheten i topp, det har inte hänt sedan de regelbundna valårsmätningarna inleddes 1979.

Brottsförebyggande rådets (Brå) senaste trygghetsundersökning (NTU) visade att oron över brottsligheten ökat kraftigt jämfört med året innan. 53 procent av befolkningen i åldrarna 16 till 84 år uppger att de oroar sig över brottslighet i stor utsträckning vilket är den högsta siffran sedan undersökningen startade 2007.

ANNONS

Den medborgerliga oron är naturligtvis ett svar på de senaste årens gränslösa utveckling med mord, skjutande och sprängningar som en följd av gängkriminaliteten som också spridit sig utanför storstadsområdena.

Stort intresse för lokala brott

Bohuslän är inte befriat från brottslighet och på redaktionen märker vi ett stort intresse för vår journalistik som handlar om kriminalitet.

När vi förra året berättade om Lysekilsgänget som smugglade stora mängder narkotika till Västsverige med hjälp av anställda på Stena Line så noterade vi ett skyhögt engagemang bland våra läsare. Likaså när vi rapporterade om det skenande antalet äldrebedrägerier i samhället, som till exempel det som 80-åriga Sture Schewenius i Munkedal utsattes för i fjol. Och när vi skrev om de uppmärksammade oprovocerade misshandelsattacker samt efterföljande dödshot mot poliser som drabbade Smögen i höstas.

Som Bohusläns största stad sticker dock Uddevalla ut vad det gäller vår brottsrapportering. Knivdåd på Skogslyckan, skottlossning på Fasseröd och den allmänna eskalering vi sett vad det gäller kriminella grupperingars närvaro och etablering i staden är några enskilda händelser under det senaste året som fått stor uppmärksamhet och påverkat närmiljön för de boende.

Nu storsatsar Bohusläningen på krim

Bohusläningens bevakning av brottslighet i området är redan både stark och uppskattad, men det finns mer att berätta. Det finns historier som ännu inte lyckats tränga igenom bruset av sirener och blåljus men som förtjänar att se dagens ljus. Historier där den enskilde människan står i centrum, och där vi utforskar brottens samhällspåverkan.

ANNONS

Därför ger vi nu ett löfte till er läsare: varje måndag kommer vi att publicera fördjupande nyheter som rör brottslighet under den nya vinjetten Krim.

Vi inleder med en artikelserie om sexbrott i nära relationer, där den drabbade Jonas Svenborn modigt väljer att berätta om vilken mardröm han upplevde i sin barndom. De kommande veckorna kommer vi att djupdyka i både gängkriminalitet och brott i skolmiljö.

Vad som händer sedan vill vi gärna att ni ska vara med och bestämma.

Så tveka inte att höra av er till oss med tips! Du kanske själv har drabbats av brott? Eller har information som vi kan titta närmare på?

Skicka i väg ett mejl till redaktionen@bohuslaningen.se eller ring oss på 0522-99 099. Det går självklart bra att vara anonym.

LÄS MER:Jonas Svenborns mörka hemlighet – blev sexuellt utnyttjad som barn

LÄS MER:Ett av fyra barn i Sverige utsätts för sexuella övergrepp

LÄS MER:Hemmet vanligast när barn utsätts för brott: ”Inte alltid de berättar för polisen”

ANNONS