Chatta med Bohusläningens krimreporter om brott i skolan

Här kan du chatta med Bohusläningens krimreporter om brott på kommunala skolor i Uddevalla. Har du tips, frågor eller vill du vara med och bestämma vad vi ska skriva om framöver? Mellan klockan 14 och 15 på måndag den 15 april svarar vi på alla frågor som rör brott i skolan. Tryck på den lilla pratbubblan i chatten för att delta.

ANNONS
|

Brottsplats skolan – så gjorde vi granskningen

I artikelserien Brottsplats skolan granskar Bohusläningen våldet och hotet i Uddevallas kommunala skolor. Granskningen bygger på statistik som Bohusläningen har begärt ut från Uddevalla kommun.

Inom kommunen finns två olika system för att rapportera avvikande händelser, som hot och våld, i skolan: ett för lärare och ett för elever.

Händelserna kategoriseras som antingen skada eller tillbud, där tillbud definieras som en oönskad händelse eller situation som hade kunnat leda till hälsobesvär. Händelserna är sedan uppdelade i skador och tillbud för elever, och skador och tillbud för medarbetare, samt sorterade efter händelser på Uddevallas förskolor, grundskolor och gymnasium.

Nästan samtliga har ökat kraftigt under femårsperioden mellan 2018 och 2023.

Bohusläningen har också begärt ut incidentrapporter som berör händelser där elever och/eller vårdnadshavare använt våld eller riktat hot mot skolpersonal. Incidentrapporterna ger en inblick i vilka specifika situationer som döljer sig bakom siffrorna.

Vi har därtill intervjuat ett flertal personer som ger sin syn på det rådande skolklimatet i Uddevalla. Däribland huvudskyddsombudet för Sveriges lärare i kommunen, Annika Levander, som larmar om utvecklingen och beskriver den som lavinartad.

Reportrar: Nemanja Kazic och Robin Johansson

Fotograf: Henrik Lundbjörk

Redaktör: Christian Möller

LÄS MER:Våldet och hoten i Uddevallas skolor ökar kraftigt

LÄS MER:18 händelser som skakat om i Uddevallas kommunala skolor

LÄS MER:Läraren Göran hotades av elev: ”Ska plocka dig på utsidan”

ANNONS