På den norra sidan av Stora Huvudet sluttar klipporna mot havet. När det blåser och vågorna slår upp över klipporna blir de såphala.
På den norra sidan av Stora Huvudet sluttar klipporna mot havet. När det blåser och vågorna slår upp över klipporna blir de såphala.

Kroppen kan ha flutit iland

Kustbevakningen ska patrullera längs kuststräckan för att om möjligt hitta kvarlevorna efter den försvunne filmregissören Daniel Lind Lagerlöf. Polisens hopp är att hans kropp har flutit i land någonstans.

ANNONS
|

Sökandet efter Daniel Lind Lagerlöf är nu definitivt avslutat. Polisens teori är att han inte längre är i livet.

–Förmodligen har han ramlat i vattnet och drunknat. Troligen finns kroppen nu under ytan, säger utredningsbefäl Johan Hilding vid Strömstadpolisen.

Ett fyra hektar stort område har sökts igenom av polis, militär, sjöräddning och privatpersoner utan att det har gått att finna något spår efter den försvunne. Vattnet vid Stora Huvudet i Tjurpannans naturreservat är mycket strömt och det har också blåst kraftigt det senaste dygnet.

– Oftast går strömmarna norrut, men det kan skifta, så därför går det inte att säga att en kropp skulle kunna driva i land på någon särskild plats, säger Johan Hilding.

ANNONS

Han ska nu samråda med kustbevakningen om att de patrullerar av platser där de av erfarenhet vet att det driver i land skräp och vrakdelar, i hopp om att kroppen också kan finnas där.

Daniel Lind Lagerlöf försvann i torsdags när han tillsammans med två medarbetare besökte Tjurpannans naturreservat för att leta efter inspelningsplatser till en av Camilla Läckbergs filmer om Fjällbackamorden. Det är oklart hur han var utrustad vid rekognoseringen, om han till exempel bar flytväst.

Filmbranschen har kritiserats för att tumma på säkerheten när produktionsbolagen försöker hålla nere kostnaderna. Teaterförbundet har de senaste åren arbetat särskilt med säkerhetsfrågor.

–Säkerhetstänket finns när det gäller extrema miljöer, men är inte lika stort när det gäller det vardagliga arbetet, säger Jessica Simonsson, ordförande för filmavdelningen i Teaterförbundet.

Det är ett skäl till att Teaterförbundet i två år erbjudit utbildning i arbetsmiljöfrågor för producenter och produktionsledare och också gjort en checklista för systematisk riskbedömning.

För drygt tio år sedan, 10 juli 2001, drunknade en 21-årig norrman vid Tjurpannan. Han satt tillsammans med sin flickvän på en klippa vid vattnet när en stor våg sköljde över dem och drog med mannen ut i havet. Flickvännen kunde inte hjälpa honom utan tvingades se på hur han under en kvart kämpade i bränningarna och sedan försvann under ytan.

1996 var två polismän nära att drunkna vid Tjurpannan. De hade gett sig ut i båt för att undsätta en kvinna som låg i vattnet, men båten välte och alla hamnade i vattnet. Tack vare att de sköt skott med sina tjänstevapen uppmärksammades de av folk på land som larmade sjöräddningen. Alla tre kunde räddas.

ANNONS