Oljesaneringen på Tjörn från oljeutsläppet 2011. (arkivbild) 
Bild: Lasse Edwartz



 
Oljesaneringen på Tjörn från oljeutsläppet 2011. (arkivbild)  Bild: Lasse Edwartz  

Kustbevakningen: Oljeutsläpp på väg mot Bohuslän

Kustbevakningen har fått uppgifter från Danmark om ett oljeutsläpp som kan röra sig mot Bohuslän.

ANNONS
|

–Vi vet averfarenhet att när det sker ett oljeutsläpp i Danmarkså driver det mot Bohuslän. Jag skulle tro att oljan kommer nå Sverige om ungefär ett dygn. Men beroende på väder och vind så kan riktningen ändras,säger Mattias Lindholm, kommunikatör på Kustbevakningens ledningscentral.

LÄS OCKSÅ: Ingen ställs till svars för oljekatastrof

Det ska röra sig om ett mindre utsläpp på 500 liter. EnligtMattias Lindholm kan utsläppet inte jämföras med det oljeutsläpp som skedde iseptember 2011 då ettfraktfartyg och ett belgiskt fiskefartyg kolliderade.

Någon olja har dock inte hittats, varken i Sverige eller i Danmark.Då Kustbevakningen inte har hittat någon olja har danska kustbevakningen nu avslutat sin insats.

ANNONS

– Man vet att det varit ett utsläpp men olja kan vara väldigt svår att hitta, då den kan bete sig på flera olika sätt, om oljan rör sig i klumpar eller under vattenytan kan den vara svår att hitta,förklararMattias Lindholm.

Enligt Kustbevakningen har vädret varit ogynnsamt med västliga vindar om 10-12 m/s, som kan ha bidragit till att "slå sönder" oljan i mindre fraktioner vilket gör den svår att finna.

Svenska kustbevakningen kommer att ha en fortsatt bevakning ifall oljan skulle dyka upp.Exakt vad som föranlett oljeutsläppet är okänt.

LÄS OCKSÅ: Oljeklumparutanför Lysekil

ANNONS