Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Långa straff för knarkodlarliga

Domarna i den gigantiska cannabis-odlarligan föll på torsdagen: 13 män döms till fängelse. Fyra ligaledarna döms till 8 år och 4 månader, 6 år och fyra månader, respektive drygt fem års fängelse.

Bland ligaledarna finns en 42-årig man bosatt i nordöstra Göteborg. Han basade bland annat över odlingarna i Bohuslän och fotograferades av polisens spanare när han lämnade över varuprover till en lokal gängledare i Majorna.

Odlarligan är troligen den största som sprängts i Sverige. Över 20 män, mestadels vietnamesiska medborgare ingick i nätverket som odlade cannabis i sju hus i Bohuslän, Halland och Skåne samt ett i Danmark.

De odlade mängderna uppgick till flera hundra kilo.

Knarket levererades till flera kriminella gäng i Göteborg och bidrog enligt polisen till att hålla igång skjutningarna på stadens gator.

Troligen har delar av odlingarna startats redan 2013. Helt säkert är att odlingarna var i full tillväxt under hösten 2014.

Den 2 december 2014 slog Göteborgspoliser, med piketförstärkning, och med assistans av dansk polis till mot odlingshusen och grep sammanlagt 27 personer.

Odlingarna fanns i den före detta skolan i Bohuslän, i Vallberga, Strövelstorp, Påarp, Helsingborg, Köpingebro, Skånes Fagerhult och i Naestved på Själland.

Ligan hade en strikt arbetsfördelning med tre män i ligans topp, därunder ett antal hantverkare och i botten männen som skötte om plantorna. De sistnämnda kallas av polisen "barnarbetare" eftersom ligan i sin kommunikation talade om cannabisplantorna som just barn.

Fem av "barnarbetarna" dömdes förra sommaren till fängelse i mellan två och ett halvt och tre och ett halvt år, samt till utvisning.

Tre av männen i ligan har utvisats till Frankrike.

Rättegången som nu lett till fällande domar inleddes i Göteborgs tingsrätt i slutet av november och pågick i 31 dagar.