Nicholas Christakis, sociologiprofessor vid Yale-universitetet,tror att vi kommer få ett vidlyftigare sexliv, ta mer risker och spendera mer pengar när pandemin är över. Kanske får vi återigen uppleva ett glatt 20-tal, precis som efter första världskriget och spanska sjukan.
Nicholas Christakis, sociologiprofessor vid Yale-universitetet,tror att vi kommer få ett vidlyftigare sexliv, ta mer risker och spendera mer pengar när pandemin är över. Kanske får vi återigen uppleva ett glatt 20-tal, precis som efter första världskriget och spanska sjukan. Bild: Peddy Moberg/TT

Låt oss hoppas på ett nytt glatt 20-tal

Vid närmare eftertanke kanske man behöver en extra låda glass och lite extra snus under läppen om man ska klara av en pandemi – och samtidigt renovera badrummet, skriver Elin Gustafsson.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
LocationUddevalla||

Vi skulle vandra mer, resa mer på hemmaplan och införskaffa både vandringskängor och spritkök. År 2020 skulle bli året då vi semestrade runt knuten och tänkte mer på miljön. Ja, tänk så rätt hon hade, reseexperten Lottie Knutson när hon trendspanade in det nya decenniet i en artikel från Aftonbladet (1/1-20).

Redan innan pandemin var vandringstrenden på uppgång och ord som "flygskam" hade blivit allt mer etablerat. Visst flög vi mindre och när pandemin sedan var ett faktum fylldes mitt Instagramflöde i alla fall med matlagning i stormkök, vandringar i närmsta skog och iögonfallande bilder från Sveriges alla pärlor, från Österlen och ända upp till Norrland. Sverige har aldrig känts så exotiskt.

ANNONS

På pappret fantasilöst

Även om reseexperten Lottie Knutson var på rätt spår med hemester påskyndade pandemin processen och fick oss även att ändra en rad andra beteenden. Enligt en undersökning av Centrum för konsumtionsforskning köpte vi till exempel mindre kläder och gjorde (givetvis) färre restaurangbesök. Men det var också några saker vi gjorde mer av. Förutom att vandra och köpa slut på all grillkorv till julafton köpte vi bland annat mer saker till hemmet, åt en jäkla massa glass och konsumerade både mer alkohol och tobak än tidigare.

På pappret låter det rätt fantasilöst, men vid närmare eftertanke kanske man behöver en extra låda glass och lite extra snus under läppen om man ska klara av en pandemi – och samtidigt renovera badrummet.

Om jag jämför mitt eget beteende med den generella statistiken så har jag givetvis betett mig exakt lika fantasilöst. Jag prickade av både Österlen och Kebnekaise i somras, spritköket har gått varmt ute i skogen och glassen har även den stått i frysen redo att förtäras. Dessutom har jag haft mitt första flygfria år på länge.

Mer sex och risktagande

Det har snart gått en månad på 2021 och ett nytt år till trots är vi tyvärr fortfarande mitt uppe i pandemin. Men precis som många andra är jag nu nyfiken på hur våra beteenden kommer att se ut efteråt. I en artikel från Dagens Nyheter (18/1-21) menar Nicholas Christakis, sociologiprofessor vid Yale-universitetet som skrivit en bok där han jämför coronapandemin med andra sjukdomsutbrott genom tiderna, att när pandemin är över kommer vi förmodligen ersätta den där harmoniska skogsvandringen med ett vidlyftigare sexliv, mer risktagande och helt enkelt spendera mer pengar. Ett nytt glatt 20-tal kommer förmodligen gå till historien, precis som för 100 år sedan när människorna bara ville få lov att njuta av livet igen, efter att första världskriget och spanska sjukan gjorde att vardagen ställdes på ända, precis som nu.

ANNONS

Ännu vet ingen hur summeringen av 2021 eller hur de närmsta åren kommer att bli och vilka beteendemönster vi då kommer att ha. Men "när allt blir som vanligt" och vi bara vill njuta av allt vi inte haft möjlighet till under pandemin hoppas jag att vi även fortsätter att uppskatta de små sakerna i vardagen; som att unna sig lite extra glass och att det faktiskt är rätt fint bara runt knuten.

ANNONS