Eva Andersson, chef för socialförvaltningen i Lysekils kommun, säger att kommunen ännu inte fått något fall av covid-19.
Eva Andersson, chef för socialförvaltningen i Lysekils kommun, säger att kommunen ännu inte fått något fall av covid-19. Bild: Niclas Jonasson

Ännu inga fall av covid-19 i Lysekil

I Uddevalla har en person på ett äldreboende avlidit efter att ha insjuknat i covid-19. Men i Lysekil har coronaviruset fortfarande inte gjort sig tillkänna inom omsorgen.

ANNONS
|

Under veckan kunde Bohusläningen berätta att en person på ett äldreboende i Uddevalla avlidit efter att ha insjuknat i covid-19, sjukdomen som orsakas av coronaviruset. Ytterligare tre personer på samma boende, samt två i personalen, har insjuknat i sjukdomen.

I Lysekil däremot har ännu ingen i omsorgen smittats av coronaviruset.

– Vi tog ett prov i fredags, så det är väldigt färskt. Det kom tillbaka negativt, vi får alltid svaren inom 48 timmar, berättar Eva Andersson, chef för socialförvaltningen i Lysekils kommun.

Andersson beskriver situationen inom de kommunala verksamheterna som "relativt lugn", även om det finns rädslor inom personalgrupperna och bland brukarna.

ANNONS

– Så är det för oss alla, och det kan man ju förstå när man jobbar nära våra brukare. Av och till ställer man sig frågan om det finns tillgång till material, men vi har ju material just nu. Men det är mycket saker som kan oroa brukare och personal, men läget är under kontroll, säger hon.

Hur ser tillgången till material ut?

– Det är svårt att bedöma. Det beror precis på hur många smittade vi har. Just nu har vi ingen smittad, så vi använder nästan inget material. Men om det är något misstänkt fall får vi ju använda. Det beror helt på hur det utvecklar sig.

Svårt att förutse behoven

Med tanke på att det är svårt att förutse hur situationen ska utveckla sig i kommunen förbereder sig socialförvaltningen så gott det går.

– Vi försöker göra de förflyttningar vi behöver göra till de verksamheter som är mest känsliga, säger Eva Andersson och fortsätter:

– Sedan gör vi kompetensinventeringar. Det kan finnas personal i kommunen i övrigt som kan har vårdutbildning, men jobbar inom andra yrken. De kanske kan gå in och jobba i vården. Vi gör det som står i vår makt med tanke på vad vi vet. Resten måste vi leva med och planera för när det dyker upp.

ANNONS
ANNONS