Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Gullvivan på Skaftö stängs. Bild: Ingvar Spetsmark

Äldreboendet Gullvivan stängs

Äldreboendet på Skaftö stängs tillfälligt eftersom kommunen inte kan säkerställa arbetsmiljö och patientsäkerhet.
– Vi tog beslutet på senaste mötet i nämnden. Vi har gjort allt för att lösa situationen men utan resultat, säger Rickard Söderberg (S), ordförande i Socialnämnden i Lysekils kommun.

Lysekils kommun anser att det inte går att säkerställa arbetsmiljön, patientsäkerheten och den kvalitet som anges i socialtjänstlagen. Därför har boende, deras anhöriga samt personal och fackliga representanter informerats under onsdagen om att kommunen ska stänga äldreboendet Skaftöhemmet Gullvivan tillfälligt under sommarperioden 2019, meddelar kommunen i ett pressmeddelande.

Svårt rekrytera personal

Bakgrunden är att Lysekils kommun har haft stora svårigheter att rekrytera personal och bemanna Gullvivan. Under maj har man försökt att klara bemanningen genom att omfördela ordinarie personal från andra vård- och omsorgsverksamheter i kommunen. Det finns dock inte tillräckligt med personal att bemanna Skaftöhemmet under semester, och efter att en bedömning av den medicinska säkerheten och trygg omvårdnad har gjorts, har kommunen beslutat om tillfällig stängning.

Gullvivan kommet att hålla stängt fram till oktober då beslutet att stänga verksamheten ska omprövas, enligt Söderberg.

Inga kommentarer

Bohusläningen gjorde under onsdagen ett försök att få en kommentar från de anställda och vårdtagarna på Gullvivan. Men de två enhetschefer som fanns på äldreboendet ville inte svara på några frågor.

Beslutet att stänga Gullvivan har lett till många upprörda känslor på Skaftö. Agneta Adriansson ingår i den referensgrupp inom PRO som jobbat med Gullvivan och äldreboendets framtid.

– Jag hade inte en aning om vad som var på gång och det här beslutet att hålla stängt under sommaren kom nästan som en chock för mig. Det som är konstigt är att Gullvivan ska hålla stängt ända tills oktober innan beslutet ska omprövas en gång till, säger hon.

Finns en oro

De senaste åren har debattens vågor gått höga när det gäller framtiden för Gullvivan på Skaftö. Det har kommit flera förslag om nedläggning av Gullvivan som tagits fram av tjänstemän på kommunen. Men de politiska partierna har sagt nej till detta.

– Givetvis finns det en oro för vad som kommer att hända, säger Agneta Adriansson.