Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Kvinnan och hennes make hittades i en lägenhet i Lysekil. Mannen var avliden och kvinnan skadad. Bild: Anders Löwstedt
Kvinnan och hennes make hittades i en lägenhet i Lysekil. Mannen var avliden och kvinnan skadad. Bild: Anders Löwstedt

Åklagaren om Lysekilsmordet: "Inte helt frivilligt"

En 73-årig kvinna har sedan april suttit häktad, misstänkt för att ha mördat sin make. Kvinnan har hela tiden hävdat att de beslutat att gemensamt ta sina liv. Nu åtalas hon misstänkt för mord.
– Det finns mycket som talar emot att det här ska ha varit ett helt frivilligt agerande, säger kammaråklagare Robert Beckard.

Det var den 6:e april som ett äldre gift par hittades i en bostad i Lysekil. Mannen var död och kvinnan skadad. Kvinnan greps omgående och har sedan dess suttit häktad.

Nu åtalas kvinnan för mord.

Den 73-åriga kvinnan har, i allt väsentligt, vidgått händelseförloppet, men har hela tiden förnekat brott.

– Hon förnekar mord, utan menar att hon har assisterat till självmord, säger kvinnans advokat Tommy Nilsson.

Känt sig maktlösa och mobbade

Kvinnan har i ett frivårdsyttrande sagt att makens sjukdom, tillsammans med bristande sjukvård gällande såväl frekvens som hantering, har gjort att de känt sig maktlösa och mobbade. De ska därför, enligt kvinnan, bestämt sig för att gemensamt ta sina liv.

En förklaring som inte övertygat kammaråklagare Robert Beckard. Så sent som tre veckor tidigare blev makarna inlagda på sjukhus efter en tablettförgiftning. Den 73-åriga kvinnan uppgav även då att de gemensamt försökt ta sina liv. Efter den händelsen, menar Robert Beckard, tycktes mannen varit glad över att ha överlevt.

– Det finns uppgifter om att han var dement och inte kunnat ta ett ställningstagande till sin situation. Det finns mycket som talar emot att det här ska ha varit ett helt frivilligt agerande, säger Beckard och fortsätter:

– Min utgångspunkt är att det är ett uppsåtligt dödande och jag bedömer det som ett mord.

"Är sorgliga omständigheter"

Straffskalan för mord ligger mellan livstid och 10 år i fängelse. Kammaråklagare Robert Beckard vill dock invänta förhör i huvudförhandlingen innan han tar ställning till vilket straff han kommer yrka på.

– Det finns också möjlighet att gå under tio år om det finns förmildrande omständigheter. Det kan också bedömas som dråp och då kan man gå ännu längre ner, säger han.

– Det är jättesvårt att sia om i dag. Det går inte att säga om det ska vara tio, fem eller ett år. Det är klart att jag har ett hum om var jag kommer hamna till slut, men jag vill inte föregripa huvudförhandlingen.

Beckard betonar också att fallet omgärdas av speciella omständigheter.

– Det är inget, inom citationstecken, vanligt mord. Det är sorgliga omständigheter, säger han.