Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En kvinna misstänks ha lurat till sig ersättning hon inte hade rätt till från Försäkringskassan. Bild: Claudio Bresciani/TT

Åtalas för vabbande och jobb samtidigt

Motsägelsefulla uppgifter till Försäkringskassan väckte misstankar mot en Lysekilsbo. Nu åtalas hon som misstänkt för bidragsbrott.

En 50-årig kvinna boende i Lysekils kommun åtalas för bidragsbrott efter att vid 64 tillfällen ha lämnat oriktiga eller felaktiga uppgifter vid bland annat vård av barn. Enligt Försäkringskassan har kvinnan fått ut 60 000 kronor i tillfällig föräldrapenning trots att hon jobbade eller var ledig, ersättning som Försäkringskassan vill ha återbetald.

Den misstänkta kvinnan har för polisen förklarat sitt handlande med att hon inte haft något uppsåt att lura någon. Hon har också uppgett att det har varit många på hennes arbetsplats som skött loggningen av frånvaro och att det därför blivit fel.

Försäkringskassan har dock påpekat att ansökningarna om tillfällig föräldrapenning många gånger har lämnats samma dag som ansökan avser och att kvinnan därför skulle haft koll på om hon förlorat arbetsinkomst eller inte.

De misstänkta bidragsbrotten ska ha skett från 2015 och 18 månader framåt. Kvinnan förnekar brott.